Brendan, hur ser ditt tidigare engagemang ut?
Jag har varit engagerad i ungdomsrörelsen i 8 år, och började främst i Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund (RKUF). Mina senaste uppdrag är ordförande för RKUF Uppsala, vice förbundsordförande för Unga Forskare och Sveriges ungdomsrepresentant till Unesco.
Varför gick du med i ungdomskommittén?
Jag har ett gediget intresse för konsumenträttsliga frågor. Jag ser på dessa rättigheter som bidragande till en hållbar värld, eftersom det stärker konsumentens rätt att få åtgärder, ersättning eller reparationer om så behövs – vilket ökar möjligheterna för en hållbar konsumtion. Shopping och handel är dessutom en stor del av ungas liv med tanke på all den marknadsföring vi möts av, och att då ha kunskap om sina rättigheter är fundamentalt för att ta del av dessa och för att våga ställa krav på företagen. Här hoppas jag kunna bidra med kunskap om hur man når ut till en bred grupp av unga.
Har du reflekterat över konsumentfrågor?
Jag har reflekterat en del kring överkonsumtion och företagens etiska ansvar i produktion och hållbarhetsfrågor. I Norge har man bland annat stiftat lagar som ökar transparensen av produktionskedjan gentemot konsumenten, vilket jag tycker är inspirerande. Samma gäller Norges lagar avseende marknadsföring där retuschering behöver markeras ut, en alltmer relevant fråga i ungas digitala liv. Sådana initiativ tycker jag bör lyftas mer och här tror jag unga kan spela en viktig roll. Genom ungdomsprogrammet kan vi bedriva påverkansarbete och stärka unga i att ställa krav på makthavare och beslutsfattare för en mer hållbar värld.
Hur ser du på ungas möjlighet att engagera sig och påverka?
Det är viktigt att ha låga trösklar och att inkludera unga från alla delar av samhället. Här behövs flexibla engagemangsformer för de som bor långt från verksamheten eller verksamhet på kvällstid så det passar individer efter skolan. Tiden som man väljer att lägga ner bör även vara flexibel och utgå från individens möjlighet. Det blir också avgörande att arbeta med inkludering och mångfald, till exempel genom att använda ett inkluderande språk som inte bygger på förkunskap och att vi eftersträvar att alla unga oavsett bakgrund ska känna sig välkomna. Det gynnar inte bara ungdomsprogrammet utan samhällsutvecklingen i stort.
Hur ser du att ungdomsprogrammet kan bidra till att stötta unga som vill engagera sig och påverka?
Jag tänker att bildning och empowerment är två delar vi kan jobba med, alltså bilda unga i sina rättigheter och stärka dem i att mobilisera sig i dessa frågor. På så sätt kan vi få fler att bli aktiva konsumenter. Men också att vara en plattform där de kan engagera sig ifall de önskar bidra konkret till frågor som motiverar dem.
05 mars, 2025