Anna, hur har ditt tidigare engagemang sett ut?

Jag var med och pitchade idén om ett ungdomsprojekt för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning (IF) för Postkodlotteriet. Vi fick pengar för ett 3-årigt projekt, och Ung i FUB blev resultatet och har funnits sedan 2021. Jag har deltagit i Ung i FUB:s Demokratiläger, representerat Ung i FUB på Samhørighet - Nordiska vänskapsband, konst och kultur i Köpenhamn och representerat Ung i FUB på Inclusion Europes konferens i Tallin, Hear our Voices!.

Varför gick du med i ungdomskommittén?

När jag läste om ungdomskommittén tyckte jag att det verkade roligt och intressant. Jag tycker också att det är viktigt att unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) ska få röst i ungdomskommittén. Jag kan bidra med mina erfarenheter som kanske ingen annan har.

Hur vill du engagera dig i ungdomskommittén?

Jag har erfarenhet av att arbeta med sociala medier
och att träffa beslutsfattare. Jag har till exempel träffat Diskrimineringsombudsmannen (DO). Jag vill fortsätta att arbeta med sociala medier och att träffa beslutsfattare för att lyfta fram ungas perspektiv på konsumentfrågor. Jag hoppas också att få samarbeta med
unga från konsumentorganisationer i andra länder.

På vilket sätt tror du att vi kan stärka unga konsumenter

Ungdomar lyssnar på andra ungdomar. När ungdomsprogrammet tar fram information eller har ett event om konsumentfrågor- och rättigheter, tror jag fler ungdomar vill lyssna. Det är också viktigt att unga personer med IF ska få information på ett sätt som vi förstår. Och att vi känner oss välkomna i organisationer som arbetar med demokrati.