Såg du inslaget i somras om Benjamin, 11 år, som fick en elchock när kontaktstiften i hans laddare fastnade i eluttaget och blev strömförande? Tyvärr är det som hände honom ingen engångsföreteelse. Det händer då och då. Antingen för att laddarna är av för dålig kvalitet eller för att de helt enkelt är utslitna och borde ha kasserats.

Elsäkerhetsverket vill att personer som drabbas av produkter som ger stötar eller elchocker alternativt börjar ryka eller brinna gör en anmälan till dem. Då kan myndigheten undersöka prylarna och i bästa fall få bort dåliga produkter från den svenska marknaden. Varje år får ett antal olika elprodukter försäljningsförbud i Sverige efter deras kontroller. I fall då produkterna är köpta utomlands eller från sajter utanför Europa kan de däremot inte agera.

Men det bästa är förstås att ligga steget före. Innan olyckan är framme. Även om du inte kan kolla allt, så finns det ändå några saker som du kan undersöka själv.

– För att få en helt korrekt bild av säkerheten i en produkt krävs mer eller mindre att man är ingenjör och öppnar produkten och tittar på alla komponenter, men några saker kan alla titta efter, säger Per Samuelsson på Elsäkerhetsverket och delar med sig av tolv varningstecken. Hittar du något tecken så är rådet enkelt: kassera!

12 varningstecken

  1. Om produkten saknar CE-märkning.
  2. Om produkten har CE-märkning men saknar uppgifter om tillverkare och importör.
  3. Om produkten är avsedd för till exempel 220 eller 110 V. Då är produkten inte avsedd för den europeiska marknaden. Här är det 230 V som gäller. Ska stå på.
  4. Om kontaktstiften går att vicka på. De ska sitta helt fast. (Testa då och då!)
  5. Om något skramlar inuti när du skakar på laddaren.
  6. Om kontaktstiften är böjda.
  7. Om produkten levererades med adapter. Då är den inte trygg att använda här. Det ska vara en stickpropp gjord för svenska uttag.
  8. Om sladden är klämd.
  9. Om laddaren blir så varm att du inte vill hålla i den en längre stund.
  10. Om kontakten är konstruerad som en tung klump. Då riskerar kontaktstiften att böjas av tyngden.
  11. Om skarvar där produkten är limmad eller ihopsmält börjat spricka upp.
  12. Om plasten gulnat. Kan vara tecken på överhettning.

5 tips!

  • Var noga när du sätter i och drar ur laddaren ur uttaget så håller den längre. Dra laddaren rakt ut, annars riskerar stiften att böjas och limning/gjutning att gå sönder.
  • Köp inte elprodukter på resor utanför Europa.
  • Undvik att använda elprylarna om du är det minsta osäker på varifrån de kommer.
  • Handla av producenter/butiker du litar på – inom EU. Då får du ett bättre konsumentskydd. Här finns en checklista från Elsäkerhetsverket.