Att göra sina matinköp på nätet blir allt vanligare. Men hur lätt det är att hitta ekologiska alternativ varierar stort. Av 14 vanliga matvaror som Sveriges Konsumenter tittat närmare på så ligger eko-bananerna i topp. I genomsnitt är 73 procent av bananerna i de granskade nätbutikerna eko. I botten ligger chips där bara en (!) procent är ekologiska. Nästan lika illa är det bland den frysta vegetariska färdigmaten där bara tre procent av maträtterna är eko.  

Jämförelser som sticker ut 

  • 73% av bananerna i butikerna är eko men bara 17% av äpplena. 
  • 22% av potatisen är eko men bara 1% av chipsen. 
  • 31% av all mjölk är eko men bara 5% av osten.  
  • 44% av havregrynen är eko men bara 7% av det mjuka brödet. 

– Det här är anmärkningsvärda skillnader i en tid när vi vet hur viktigt det är att vi äter mer hållbart. Men då måste också alternativen finnas. Bananer och havregryn i all ära, men de konsumenter som vill göra ett hållbart val genom att välja eko behöver få en mer varierad meny, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Mer krut på eko behövs 

Dagligvaruhandelns ambitioner för att utöka andelen ekologiska matvaror är det inget fel på. Men fIera av butikerna pekar i rapportens intervjusvar på att många konsumenter gör andra hållbara val än eko, till exempel vegetariskt och närproducerat.  

– Livsmedelskedjorna kan inte bara skylla på sina kunder. Om de menar allvar med att öka försäljningen av ekologisk mat så behöver de lägga mer krut på att informera och övertyga sina kunder om hur viktigt det är med just eko, menar Jan Bertoft.  

Fakta om rapporten 

Sveriges Konsumenter har valt ut 14 matvaror och jämfört hur stor andel av dessa varor som var ekologiska. Jämförelsen gjordes i följande livsmedelsbutiker på nätet: Citygross, Coop, Ica, Hemköp, Mathem och Willys. För att ta hänsyn till att nätbutikernas utbud varierar över landet är resultaten ett genomsnitt av eko-utbudet i nätbutikerna på åtta platser runtom i landet.  

Rapporten är framtagen inom ramen för Sveriges Konsumenters projekt Eko-september som finansieras av Jordbruksverket. 

Här kan du läsa hela rapporten. 

Färska siffror från Ekologiska Lantbrukarna som släpps idag visar att försäljningen av eko i butik fortsätter att minska. 

För mer information och kommentarer, kontakta:

Jan Bertoft, generalsekretare

jan.bertoft@sverigeskonsumenter.se     

070-797 79 87 

Kristina von Dolwitz, kommunikatör 

kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se 

072-061 73 26