Som läget är just nu kan det tyckas lugnt att boka en paketresa eller flygbiljett till det eftertraktade resmålet. Särskilt om du är fullvaccinerad och inte tillhör någon riskgrupp. Men du behöver ändå läsa på om resmålet och kolla dina försäkrings- och resevillkor. Också måste du vara beredd på att det inte blir någon resa alls eller att den i alla fall inte blir som du tänkt dig. Du kanske inte kommer hem i tid, du kanske får extra kostnader du inte räknat med eller blir tvungen att ligga ute med pengar som du får tillbaka långt senare.

För är det något vi lärt oss under pandemin så är det att förutsättningarna kan ändra sig snabbt. Plötsligt kan landsgränser stängas eller så kan länder införa tuffa inresebestämmelser och karantänsregler som gör att du behöver betala för karantänsboende, tester och intyg.

Ditt ansvar att ha koll

Och om du inte har alla vaccinationer, testresultat och hälsodeklarationer i ordning innan incheckning, så kan du bli nekad ombordstigning på flyget. Och det är ditt ansvar att hålla koll upp vilka regler som gäller för att få komma med flyget, hur länge vaccinationspass eller testresultat är giltiga och vad som gäller på resmålet. Bäst gör du det via Sweden Abroad, UD:s reseinformation och ditt resmåls ambassad.

Det är resebolagets villkor som gäller om du vill ställa in din resa. Just nu har många paketreseföretag generösa om- och avbokningsmöjligheter långt fram i tid, men då behöver du ha köpt till bolagets särskilda avbokningsförsäkring. Det ”vanliga” avbokningsskyddet du har via utökat reseskydd i din hemförsäkring eller kortförsäkring gäller bara om du blir akut sjuk innan avresa – inte om det känns oroligt att resa till ett land där pandemin på nytt tagit fart, eller för att ditt resmål infört hårda restriktioner.

Det är stor skillnad om du köpt en så kallad paketresa (resa och hotell till exempel) eller köpt biljetterna separat.  Om UD avråder från att resa till ett land så har du oftast rätt att avboka en paketresa. För flygbiljetterna beror det på vad som står i avtalsvillkoren. 

Inställd resa?

Blir resan inställd så har du naturligtvis rätt att få pengarna tillbaka för resan eller hela paketet, om det är en paketresa. Nöj dig inte med ombokning eller vouchers, för ingen vet när du kan boka en ny resa, eller om bolaget finns kvar när du är redo att resa. Dessutom finns det bolag som tar betalt för att du ska kunna utnyttja hela din pott av vouchers. Ett oskick som borde prövas av Konsumentverket, huruvida det kan vara skäligt.

Tänk också på att resegarantin som paketreseföretagen måste ställa bara ger ersättning ifall resan ställs in på grund av konkurs och inte på grund av pandemin. Därför är det alltid bra att betala resor med kreditkort. Då kan du kräva kreditgivaren på pengar som resebolaget är skyldig dig, eller om de går i konkurs.

Resa på egen risk

En annan viktig sak att tänka på är att om du reser till ett resmål trots UD:s avrådan, så är det inte säkert att din reseförsäkring gäller. Och försäkringen ersätter normalt sett inte extrakostnader du kan få på grund av pandemin, som till exempel extra hotellnätter eller karantänsvistelse.

Känner du dig tveksam till att resa i väg nu? Tänk då också på att vi har en allvarlig klimatkris, och just flygresor, särskilt långväga, är inte det mest klimatsmarta vi kan göra. Och tyvärr har ju tågcharter inte fått det uppsving som det borde ha fått.

Visst är inte det svenska höst- och vintervädret alltid så lockande, men det går faktiskt att hitta fina alternativ i Sverige med. Alternativ som är både klimatsmarta, mer plånboksvänliga och med mindre risk att pandemin sätter käppar i hjulen för resan. För det är ju så kul att komma i väg! Själv hittar jag inspiration till mina vandringar och cykelturer i landet hos STF – Svenska turistföreningen.

Om du ändå bokar en resa och stöter på problem så kan du få bra hjälp finns hos din kommunala konsumentvägledare (om du har någon) eller via Hallåkonsument, Konsumentverkets nationella rådgivning. Och har du problem med ditt försäkringsbolag så kan du få hjälp av Konsumenternas försäkringsbyrå.