Påsken är en av årets stora mathelger. I tider av kyla, inflation och ångest kring klimatet, Putin, Trump, osv, känns det viktigare än på länge att komma samman, gärna över måltiderna.

De skenande matpriserna gör en fråga mer brinnande än någonsin: HUR FÅ MEST FÖR PENGARNA?

Och med MEST menar jag båda glädje, njutning, kvalitet, näring och hållbarhet.

Mycket om mat handlar om fem grundelement – Planering, Användning, Kunskap, Lagom och Delning. De gäller alltid men nu ställs det på sin spets, t ex inför mathelger som denna.

Kunskap brukar jag ofta framhålla utåt, mot politiker och i media, eftersom mycket skulle vara vunnet om vi VISSTE mer om maten – om råvaror (kvalitet, möjligheter, säsong m m), om tillagning och inte minst om att minska svinnet genom att laga lagom och ta hand om rester.

Ett gigantiskt kunskapslyft skulle behövas i samhället – allt från utökat hem- och konsumentkunskap och mer pedagogisk användning av skolmåltiderna till folkbildning riktad till grupper som behöver det mest.

Detta är en politisk fråga. Och där ideella organisationer som vår och våra medlemsorganisationer skulle kunna spela en viktig roll för att verkligen nå ut.

Många slåss med sin ekonomi nu. Men om det kan sägas komma något gott ur detta så är det att vi blivit bättre på att inte slänga mat. Vid högtider som påsk och jul är det lätt att vi gör för mycket mat ”för säkerhets skull”, så bästa tipset både för plånboken och planeten är planera lite mer noggrant och inte laga mer än man faktiskt kommer att äta upp. Och tänk på att sillburkar till exempel bara brukar bli halvätna. Sedan blir de ståendes i kylen tills de får slängas bort.

Mer konkreta tips:

Använda basmat. Se till att ha gott om bröd (gärna hembakat) och potatis. Så blir dyra laxen och lammet lite extra på toppen.

Gör själv! - Lägg in sillen själv, grava laxen själv. Det är superenkelt och blir betydligt billigare. Försök hitta hel laxsida till bra pris och grava själv. (Eller grava en del och frys in resten till middag.) Kan skilja 150 kronor i kilopris.

Köp fryst i stället för färskt. Frysta grönsaker billigare än färska – och lika bra. Gör något gott på det i stället för en sallad på dyra färskvaror.
Lagom är bäst. Skippa stora påskäggen och ge barnen lite mindre godis. Bra för både plånboken och tänderna.

Dela på ansvaret. Låt inte en person stå för hela notan och arbetet utan fixa knytis.

För vad är viktigast? Är det inte GEMENSKAPEN och FRIDEN, snarare än överdådet och perfektionen?

Eller?

Med dessa råd – till helgen och därefter under alla delar på året – önskar jag en riktigt GLAD PÅSK!!