BEUC heter det nätverk av europeiska konsumentorganisationer där även Sveriges Konsumenter ingår. Nu har sex av medlemsorganisationerna gemensamt låtit testa inte mindre än 250 produkter från megasajterna Amazon, AliExpress, eBay och Wish.

Resultatet är nedslående – två av tre klarade inte de europeiska säkerhetskraven. Det handlar om brister av vitt skilda slag. Här är bara ett par exempel: brand- och kolmonoxiddetektorer som inte upptäcker just rök och kolmonoxid och en powerbank som började smälta under testet.

Svär sig fria från ansvar

När farliga produkter uppmärksammas på sajterna plockas de ofta ner – men bara för att dyka upp igen lite senare. Här svär sig sajterna ofta fria och hänvisar till att de bara står för själva förmedlingen medan det är fristående företag som står för försäljningen.

Konsumentorganisationerna visar att det inte är lika säkert att shoppa online som offline. Den enkla förklaringen är att marknadsplatserna online misslyckas med att hindra farliga produkter från att säljas på deras plattformar. Det är lätt att förstå vilka fruktansvärda konsekvenser en rökdetektor som inte upptäcker rök kan få, säger Monique Goyens, generaldirektör för BEUC.

Hon vill nu att EU tar i med hårdhandskarna mot sajterna som har sina säten utanför EU. För dig som konsument är det betydligt knepigare att få rätt mot försäljaren om du fått en undermålig produkt. (Du kan läsa mer om det här.)

Krävs hårdare granskning

Det är dags att EU gör plattformarna ansvariga för de farliga produkter som säljs på deras sajter och att myndigheterna granskar dem hårdare. Detta skulle göra plattformarna mer uppmärksamma, så att konsumenterna skyddas från farliga produkter från start.

Har du köpt elprylar online som inte fungerat, som stört ut andra elprylar i ditt hem eller som gått sönder/orsakat skada? Sveriges Konsumenter samlar in vittnesmål som en del i BEUC:s arbete. Berätta här.