De vanligaste sju typerna av plast är:

1 – PET Polyetentereftalat
Används till exempel i engångsflaskor, returflaskor och livsmedelsförpackningar. Tål inte upphettning. Lätt att återvinna.

2 – HDPE Högdensitetspolyeten
Används till exempel i livsmedelsförpackningar och flaskor. Undvik direkt solljus (har hormonstörande ämnen i små mängder som kan läcka ut). Relativt lätt att återvinna.

3 – PVC Polyvinylklorid
Används till exempel i plastfolie och skyddshandskar. Problematisk att återvinna pga många tillsatser som kan läcka ut. Undvik PVC, särskilt i kontakt med mat. Den kan till exempel innehålla ftalater (mjukgörare) som är hormonstörande. Råmaterialet vinylklorid som ingår i PVC är också cancerframkallande.

4 – LDPE Lågdensitetspolyeten
Används till exempel i plastpåsar, plastfolie och beläggning i tex mjölkpaket. Undvik direkt solljus (har hormonstörande ämnen i små mängder som kan läcka ut). Relativt lätt att återvinna.

5 – PP Polypropen
Används till exempel i hushållsartiklar, flaskor och livsmedelsförpackningar. Går bra att återvinna.

6 – PS Polystyren
Används till exempel i frigolit, engångsglas, engångsbestick och blomkrukor. Svår att återvinna. Stora hälsorisker vid framställning. Undvik om det går.

7 – Övriga plaster
Används till exempel i muggar och skålar. Allt som inte ingår i kategorierna ovan räknas som övriga plaster, till exempel PLA, SAN, melamin och polykarbonat (PC). Polykarbonat tillverkas av bisfenoler som är farliga och hormonstörande. Undvik att använda polykarbonat i kontakt med mat eftersom bisfenoler kan läcka ut i maten. Den mest kända bisfenolen, BPA, är på väg att förbjudas men ersätts ofta med andra bisfenoler. Återvinning av polykarbonat är begränsad.
19 mars, 2024