18 handdiskmedel ingick Sveriges Konsumenters senaste test av hushållskemikalier.

– Diskmedel är en produkt som huden kommer i direktkontakt med, därför sätter vi extra fokus på allergiframkallande parfymer och konserveringsmedel samt andra kemikalier som är misstänkt hormonstörande och farliga för miljön, säger Sheri Eklund, projektledare på Sveriges Konsumenter.

Hon ifrågasätter varför producenterna inte bara bestämmer sig för att slopa de problematiska kemikalierna helt.

– De har ingen eller väldigt liten effekt på diskresultatet. Parfym och färg är dessutom helt onödiga ingredienser. Även om halterna är inom säkerhetsmarginalen kan kemikalierna bidra till den så kallade cocktaileffekten tillsammans med andra kemikalier som vi möter i vår vardag. När det gäller allergena konserveringsmedel finns det bättre alternativ.

Några fakta ur undersökningen:

  • Det är stor skillnad på hur länge en flaska räcker. En liter W5 räcker till hela 22 333 tallrikar, medan Eldorado bara räcker till 6 250 tallrikar. Testvinnaren Såklart räcker till 15 250 tallrikar.
  • Ett diskmedel innehåller misstänkt hormonstörande ämnen, W5 Platinum Original
  • 5 av 18 diskmedel innehåller oönskade kemikalier
  • 11 av 18 diskmedel innehåller parfym. Parfym kan orsaka allergiska eksem. Drygt fyra procent av vuxna svenskar har parfymallergi
  • En produkt, Neutral Hand Dishwash, har så liten text att det inte går att läsa innehållsförteckningen. Och i hälften av fallen var informationen på företagens hemsidor svår att finna eller obefintlig, vilket strider mot EU:s regelverk
  • Diskmedlet Ecoclean saknar, namnet till trots, såväl miljömärkning som tydlig information om vad det innehåller. Påståenden som att det är ”veganskt” och innehåller ”ekologiskt blomvatten” och ”naturliga eteriska oljor” avfärdas som sämsta sortens greenwashing av Ronny Karlsson som är testansvarig

Men det måste inte vara så här. Två av tre diskmedel innehåller inte oönskade kemikalier. Däribland några av de som dessutom har bäst diskeffekt i testet, som Såklart och W5 Sensitive Wash Up.

Det enklaste sättet att välja ett diskmedel utan oönskade kemikalier är att välja en produkt med både Svanen-märkning och Astma- och allergiförbundets märkning.

Detta är det andra av tre test som görs inom ramarna för EU-projektet NordQual som drivs tillsammans med konsumentorganisationer i Finland och Danmark. Förutom kemikalier granskas även förpackningar och i vilken mån det förekommer så kallad dual quality, alltså om en produkt som ser likadan ut i flera länder har olika innehåll beroende på var de säljs.

Hela testresultatet publiceras i nya numret av Råd & Rön. Läs det här.
Läs mer om kemikaliernas påverkan och hur testet har gjorts här.
Läs mer om projektet här. 

För intervjuer:

Sheri Eklund, projektledare, tel: 079-063 0406.
Ronny Karlsson, testchef, tel: 08-674 4312.