Testet ingår i det EU-finansierade projektet NordQual, där Sveriges Konsumenter och Råd & Rön tillsammans med konsumentorganisationer i Finland och Danmark granskar våra vanligaste hushållskemikalier.

– Det som blir tydligt är att det är många fler kemikalier i tvättmedel jämfört med toarengöringen och handdiskmedel, säger projektledaren Sheri Eklund.

En del av dem står på förpackningarna, men inte alla. Regelverket kräver att de åtminstone ska finnas tillgängliga online. Men i tre fall, när det gäller produkter från Ica, Coop och Citygross saknas informationen.

– Jag har kontaktat företagen åtskilliga gånger, men det har varit väldigt svårt att få fram informationen även för oss som konsumentorganisation. Hur är det då för den vanliga konsumenten, undrar Sheri Eklund.

Lidls information finns visserligen (för den som kan tyska) men deras produkter är annars testets värstingar på kemikaliefronten. Tre av fyra testade Lidl-tvättmedel (Formil) innehåller fler oönskade kemikalier än testets övriga produkter. Här återfinns allergena parfymer, allergena konserveringsmedel, miljöförstörande ämnen, hormonstörande ämnen och ämnen som är reproduktionsstörande samt färgämnen.

– Samtidigt innehåller deras tredje produkt, Formil sensitive color care, inga av dessa kemikalier alls – och det är en av testets produkter med bäst tvätteffekt. Så man undrar ju varför de envisas med att sälja de här dåliga produkterna, säger Sheri Eklund.

Allra bäst går det för Coops Änglamark, som blir totalvinnaren utan oönskade kemikalier och med ett toppresultat i tvätteffekt.

– Det visar att det går att göra bra tvättmedel, utan oönskade kemikalier och som inte heller behöver kosta så mycket, säger Ronny Karlsson, testansvarig på Råd & Rön.

Fler testfakta:

  • Sämst effekt på fläckar har Mulieres flytande tvättmedel, med stor marginal till näst sämsta produkt i kategorin, Favorit flytande tvättmedel.
  • Flest oönskade kemikalier finns i Formil colour, Formil super concentrated colour och Formil 3in1 Caps Colour Detergent.
  • Innehållsdeklaration saknas på webben för Eco Clean Nordic, Coop kulörtvätt, och Ica kulörtvättmedel parfymfri. Saknades även för Favorit flytande tvättmedel (från Citygross) när testet gjordes.
  • Optiska vitmedel som ingår i Formil 3in1 Caps Colour Detergent, är ett gift som är svårnedbrytbart i miljön.
  • Borax måste inte anges på etiketten enligt EU-lag, men är likafullt klassat som särskilt farligt ämne med påverkan på reproduktion. Ingår i Formil Colour och Formil Super Concentrated Colour.
  • Greenwashing Mulieres flaska ser ut att vara av kartong, men inuti döljer sig en plastflaska. Eco Clean Nordic marknadsförs med argument som ”Med ekologiskt blomvatten” men innehåller allergener som limonene, linalool och geraniol.

Är du osäker i butiken? Välj ett tvättmedel med Astma- och Allergiförbundets märkning och någon av miljömärkningarna Svanen, Bra miljöval, eller EU-blomman!

Här kan du läsa hela testresultatet.

Här finns mer bakgrundsinformation.

Läs mer om projektet här.

För intervjuer:
Sheri Eklund, projektledare, tel: 079-063 0406.
Ronny Karlsson, testchef, tel: 08-674 4312.

Läs mer om projektet här.