Bakgrunden till kraven som riktas till EU-kommissionen i dag är tester gjorda på sammanlagt flera hundra produkter, utförda på uppdrag av konsumentorganisationer i Danmark, Storbritannien och Italien. Det handlar om allt från leksaker och barnprodukter till hjälmar, värmefläktar, trådlösa prylar och kosmetika.
Oräkneliga brott mot EU-lagar
I vissa testomgångar bröt alla produkter mot EU-lagstiftning på ett eller annat sätt.
– Temu har tagit världens konsumenter med storm med hjälp av låga priser. Men plattformen är en inkörsport för produkter som är olagliga och som inte hör hemma på den europeiska marknaden. Med tanke på hur fort Temu växer måste EU-kommissionen ta tag i det här omedelbart, säger Agustín Reyna, direktör för den europeiska konsumentorganisationen BEUC.
Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter instämmer i kritiken:
– Konsumenter klickar ovetandes hem farliga produkter till sina familjer. Samtidigt utsätts företag här hemma som verkligen anstränger sig för att följa EU-lagstiftningen för en orättvis konkurrens.
Sveriges Konsumenter och BEUC uppmanar EU-kommissionen att:
- Slutföra sina olika utredningar av Temu och ta fram effektiva åtgärder och se till att alla berörda onlineplattformar respekterar lagen om digitala tjänster (DSA) och EU:s konsumentlagstiftning.
- Lägga fram en ambitiös och bred handlingsplan för e-handel som tar itu med de problem som konsumenter möter på onlinemarknader, inklusive tydliga ansvarsregler.
- Arbeta med Europaparlamentet och rådet för att slutföra EU:s tullreform, som ska motverka att farligt gods kommer in i EU. Tullmyndigheterna behöver till exempel få bättre resurser och i uppdrag att utreda produktsäkerhet när de kommer in i EU, vilket inte är fallet för närvarande.
– På Sveriges Konsumenter tycker vi också att den svenska regeringen bör trycka på EU-kommissionen för en skyndsam hantering. Varje dag som går riskeras människors hälsa, säger Johanna Hållén.
Dessutom uppmanar BEUC den irländska myndigheten Coimisiún na Meán att utreda de klagomål som lämnades in i maj 2024 mot Temu, och vidta åtgärder som kan få avskräckande effekt. BEUC och dess medlemmar (däribland Sveriges Konsumenter) riktade klagomål mot Temu förra året för upprepade brott mot lagen om digitala tjänster, inklusive användning av förbjuden vilseledande webbdesign och otillräcklig spårbarhet för säljarna på dess plattform.
03 februari, 2025