Sveriges Konsumenter och dess medlemsorganisationer representerar tillsammans breda grupper av konsumenter som har en vision om att alla konsumenter ska ha tillgång till hälsosam, god och bra mat.

– Livsmedel som är säkra, prisvärda, ärligt och hållbart producerade - det är vad konsumenterna vill ha. Men det är inte alltid så det ser ut på tallrikar runt om i Sverige idag, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– Maten är en central del av varje människas liv och att kunna välja god, nyttig och hållbar mat är en rättighet för alla. Då räcker det inte vad producenter, handlare och restauranger gör idag, det behövs handfast politik och skärpta regler på en rad områden. Konsumentens valmöjlighet får inte bli förevändning för politik och näringsliv att lägga över ett alltför stort ansvar på alla konsumenter att lusläsa innehållstexter, skaffa kunskap och driva efterfrågan. Förutsättningarna för en hållbar utveckling med alla dess dimensioner måste bli bättre, fortsätter Jan Bertoft.

De 44 lösningarna berör livsmedelsfrågorna brett:  från miljömässigt hållbar produktion, folkbildning och förbättrad folkhälsa, till djurskydd och offentlig upphandling.

Läs mer om vår ståndpunkt Mat som gör gott här.

Kontaktinfo: 

Jan Bertoft, generalsekreterare, tel 070 797 79 87
Christin Holm Gatica, kommunikationsansvarig, 072 230 99 23