Sveriges Konsumenters representant Jakub Srebro är ordförande i kommittén som tagit fram standarden. Ett arbete som kom till efter att en läkare larmat om patienter som sökte vård på grund felaktig användning av sexleksaker.

– Sexleksaker är ett område som varit helt oreglerat, och därför var det viktigt att vi snabbt kunde komma överens om några grundläggande regler för tillverkarna att hålla sig till, menar Jakub Srebro som uppmanar konsumenter att fråga efter om produkterna de köper följer den internattionella standarden för sexleksaker. 

I den nya internationella standarden finns det bland annat krav på att det ska finnas instruktioner för hur och till vad sexleksaken kan användas. Det finns också krav på att tillverkaren på ett systematiskt sätt måste ta hand om reklamationer och utvärdera eventuella risker med att använda produkten.

Sveriges Konsumenter driver sedan 2005 ett projekt för att se till att konsumenter finns representerade inom standardiseringen.  Genom vårt nätverk av ideellt engagerade personer är vi med och påverkar standardiseringsarbeten som rör allt från preventivmedel och förpackningar till omsorgstjänster och digital tillgänglighet. 

Läs mer om Sveriges Konsumenters standardiseringprojekt här. 

Läs mer om den nya sexleksaksstandarden här.