PRESSRELEASE 2023-03-22

PFAS är samlingsnamnet för mer än 10 000 av världens mest utskällda kemikalier. Några av dem är förbjudna, men långt ifrån alla. Det som gör dem kontroversiella är att de i princip inte bryts ner, utan blir kvar i miljön i all evighet; därför kallas de också evighetskemikalier.

Problemet med det är att de kan vara farliga för såväl hälsa som miljö, varför Kemikalieinspektionen tillsammans med fyra andra länder nyligen föreslog ett totalförbud mot PFAS inom EU. Men där är vi inte än.

Engagemanget mot PFAS ökar bland konsumenter. Men hur öppna är tillverkarna med vad de använder för ämnen i sina produkter? Sveriges Konsumenter har granskat 15 vanligt förekommande våffeljärn på marknaden. Gemensamt för järnen är att de har så kallad non-stick-beläggning, där PFAS ofta ingår. Den mest kända beläggningen är varumärket Teflon, som består av PFAS-ämnet PTFE.

Bara 2 av 15 våffeljärn utan PFAS 

  • Bara 4 av 15 våffeljärn har information på hemsidan om vilken typ av non-stick-beläggning det är. 
  • På direkt fråga om non-stick-beläggningen i övriga 11 våffeljärn innehåller PFAS undviker två företag att svara helt. 
  • Två företag svarar att de innehåller Teflon. Det ena företaget hävdar dock att deras Teflon inte innehåller PFAS, medan det andra inte svarar på frågan om PFAS alls. 
  • För två av järnen saknar tillverkaren kunskap om PFAS, men svarar att de ”med största sannolikhet” innehåller det. 
  • Tre tillverkare svarar att järnen innehåller PFAS. 
  • Bara två företag anger att deras våffeljärn inte innehåller PFAS alls. 

– Det ska inte vara så här svårt för en konsument att få veta vad en produkt innehåller. Det är också anmärkningsvärt att man kan få ett helt felaktigt svar som att Teflon inte innehåller PFAS. Här väcks ju frågan om det är okunskap på företaget eller helt enkelt ett sätt att försöka vilseleda konsumenten, säger Maria Hammarling på Sveriges Konsumenter.  

Så vitt vi vet är det inte farligt att äta våfflor som gräddats i ett järn med PFAS. Det allvarliga är att PFAS fortfarande används i tillverkningen – och vad som händer när vi slänger järnen. 

– Det är för enkelt för företag att tillverka produkter med PFAS. Vi vet att många konsumenter liksom vi vill ha ett totalförbud mot PFAS. En tydlig märkning av produkter skulle kunna snabba på utfasningstakten i väntan på att EU:s PFAS-förbud träder i kraft. Ju förr desto bättre, säger Maria Hammarling. 

Våffeldiagram visar andelen järn utan PFAS

4 tips för dig som konsument

  1. Ska du köpa våffeljärn? Välj ett PFAS-fritt alternativ i till exempel gjutjärn eller med keramisk beläggning. Kolla på loppis till exempel!
  2. Har du redan ett våffeljärn så använd det. 
  3. Behöver du inte ditt våffeljärn längre? Lämna till loppis. 
  4. Har ditt våffeljärn med non-stick-yta gått sönder? Kolla med din kommunala återvinningscentral (ÅVC) om hur det ska sorteras på din ort. 

Förslaget om PFAS-förbud utreds just nu av den europeiska kemikalieinspektion ECHA. 

Läs mer om PFAS här och specifikt om PTFE här.

För intervjuer: Maria Hammarling, tel. 072-063 76 08, maria.hammarling@sverigeskonsumenter.se