Det blir allt vanligare att hemelektronik innehåller någon typ av nätverksfunktion. Pulsklockan synkar med en onlinetjänst som kartlägger din träning, högtalaren lyssnar till röstkommandon och kan meddela vilket väder det blir på nyårsafton, till och med barnens leksaker är i dag uppkopplade.

Med uppkopplingen följer dock risker. En smart högtalare med dålig säkerhet kan i värsta fall innebära att alla prylar i ditt hemnätverk utsätts för fara.

Tre tips 

Här följer några grundläggande råd om hur du på egen hand kan höja säkerheten och integritetsskyddet på dina nya smarta julklappar:

 1. Gör lite research
  Skriv in produktens namn i en sökmotor följt av ”säkerhet” eller ”integritet”. Om tillverkaren har ett dåligt rykte vad gäller dataskydd kan det vara bättre att lämna tillbaka produkten.

 2. Skapa ett nytt och säkert lösenord (och kontrollera gamla)
  Du bör alltid skapa ett nytt lösenord första gången du startar din produkt och när du ändå är igång, varför inte kontrollera att du bytt ut lösenordet till din router?
  Internetstiftelsen har en händig guide för hur ett säkert lösenord bör se ut. Visste du till exempel att tiden det tar att hacka ett nio tecken långt lösenord är 71 dagar, medan ett tio tecken långt lösenord tar 11 år!

 3. Se till att ha de senaste uppdateringarna installerade
  IT-säkerhet är en ständig kapplöpning mellan tillverkares säkerhetsuppdateringar och hackares skadliga programvaror. Om du inte håller din produkt uppdaterad är risken större att ditt nätverk blir infekterat av virus. Tänk på att det räcker med en enda osäker produkt för att hela ditt nätverk ska drabbas.