I Bankföreningens pressmeddelande beskrivs möjligheter för kunden att införa tidsfördröjningar av vissa transaktioner och att sätta beloppsbegränsningar.

– Det här hade bankerna kunnat införa för länge sedan. Vi förstår inte varför det har tagit sådan tid, säger Johanna Hållen och understryker samtidigt att det återstår att räta ut viktiga frågetecken:

– Bankföreningen skriver lite kryptiskt om att detta ska införas successivt i de olika bankerna. Vad betyder det? När kommer alla bankkunder kunna skyddas på det här sättet? Men ännu viktigare kanske: Om en konsument inte väljer att aktivera lägre beloppsgränser och blir bedragen – vem tar smällen då? Hur ska bankerna säkerställa att alla deras kunder faktiskt är tillräckligt informerade för att skydda sig på rätt sätt? Vi vet ju att till exempel många äldre konsumenter kan ha svårt att hantera sina digitala bankaffärer i dag.

Det får alltså inte bli att bankkunderna återigen kan betraktas som skyldiga till bedrägerier, som det är i dag. 

– Alldeles oavsett "anpassningar av produktutbudet", som bankerna kallar det, måste kunderna stå skadefria om de utsätts för bedrägerier. Precis på samma sätt som när konsumenter utsätts för kreditkortsbedrägerier, säger Johanna Hållén.

För intervjuer:
Johanna Hållén: Johanna.hallen@sverigeskonsumenter.se, 073-221 65 88

Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskontakter.se, 0709-620709