Den absoluta majoriteten av konsumenterna tycker att det är viktigt med ett starkt djurskydd när de köper kött och mejeriprodukter. Men många känner inte till att deras sparpengar samtidigt kan lånas ut till eller investeras i företag som kan bedriva de värsta formerna av djurhållning. Det visar den senaste granskningen av Fair Finance Guide.
- Djurskydd handlar inte bara om etik. Företag som har dåligt djurskydd är ofta kopplade till stora klimatutsläpp, miljöförstöring och antibiotikaresistens, vilket gör att det också är en hållbarhetsfråga, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide. 

Djurskydd nytt tema

Från och med 2019 är djurskydd ett nytt tema i Fair Finance Guide, ett projekt som vi driver tillsammans Amnesty, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen och nu även World Animal Protection.

- Djurskyddet verkar vara en blind fläck i finansvärlden, trots att så många svenskar värderar frågan högt. Det är dags att bankerna börjar ställa krav på företag att leva upp till åtminstone de mest grundläggande kraven på djurvälfärd, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

Läs mer om granskningen på Fair Finance Guides hemsida