Kraftigt höjda räntor – och matpriser. Allt fler som hamnar i överskuldsättning. Dessutom globalt börsras.
– Då kan det vara lätt att få panik och sticka huvudet i sanden. Men det är det sämsta du kan göra just nu. När pengarna inte räcker är det hög tid att sätta sig ner och se över sina utgifter, för att få koll på vart pengarna tar vägen och var det finns möjligheter att dra ner, säger Christine Fransholm.
Skaffa dig överblick
I bankernas appar brukar utgifter kategoriseras automatiskt. Då kan du få en snabb överblick av hur mycket pengar som går till boendet, mat, abonnemangstjänster och så vidare.
– Men det gäller att vara vaksam, för det är inte alltid apparna känner igen vilken kategori en utgift hör hemma i. Då får du justera själv.
Du som inte använder en bank-app tar med fördel fram block och penna och skapar egna kategorier för att lättare att få syn på viktiga utgifter – och vad du faktiskt kan skala bort.
Om du hör till dem som brukar köpa kaffe på väg till jobbet – vad blir det sammanlagt under en månad? Eller den där slentrianmässiga mineralvattenflaskan till exempel.
– Det finns räkningar du absolut inte ska slarva med, för då kan konsekvenserna bli så otroligt svåra. Men det gäller att se över hela sin vardag och hitta utgifterna som inte är ”måsten”, säger Christine.
Resor kan också vara en stor kostnad. Om du har bil men inte kör så ofta – jämför med vad det skulle kosta att hyra. Om du har månadskort i kollektivtrafiken – kan du promenera eller cykla nu när vädret är lite ”snällare” och köpa enkelbiljetter när du måste i stället?
Abonnemangstjänster
– De flesta av oss har olika streamingtjänster för tv-filmer, musik och böcker. Använder du alla tjänster eller är det några som bara blivit kvar? Säg upp några om inte alla.
Till abonnemangstjänster hör också kosttillskott, en bransch som vuxit mycket på senare år. Kanske kan du spara där? När det gäller telefon- och internetabonnemang är det svårt att klara sig utan dem helt. Men det finns all anledning att kolla av marknaden och leta efter billigare abonnemang.
– Kontakta din operatör och börja med att fråga vad de kan göra. Kanske kan de matcha en annan operatörs pris. När bindningstiden går ut åker ofta avgiften upp, men många gånger kan det räcka med ett samtal för att få ner avgiften, säger Christine.
Lönsamt vara otrogen
Elpriser har diskuterats mycket, särskilt bland boende i småhus. Nätleverantör går inte att byta, däremot elleverantör. Bolagen brukar ofta sänka sina avgifter för att locka över nya kunder. Kolla till exempel på elpriskollen.se eller någon annan prisjämförelsetjänst.
– Generellt är det lönsamt att vara en otrogen kund! Det gäller inte minst när det kommer till matinköpen. Numera finns det flera tjänster för att jämföra erbjudanden hos olika matbutiker. Men ifrågasätt om storhandling verkligen är grejen för dig. Det är lätt att man plockar på sig varor vid erbjudanden som ”tre för priset av två” – och så får man slänga sådant man inte hunnit äta upp. Att minska sitt matsvinn är det bästa sättet att spara pengar utan att känna att man gör uppoffringar, säger Christine.
Läs mer: 163 tips för att spara matpengar.
Lån och krediter
Bor du i småhus eller bostadsrätt och är sjuk eller förlorat jobbet, kan du förhandla med banken om att slippa amortera på bolånen under några månaders tid.
– Har du snabblån eller krediter på köp så kontakta kreditgivaren och fråga vad det innebär om du väntar med en betalning, så inte kostnaderna skenar. Det kan bli en ännu värre skuldfälla annars, säger Christine.
Här finns pengar att hämta
Gör en rejäl garderobsrensning, uppmanar Christine Fransholm.
– Många har en guldgruva hemma i form av leksaker och kläder som barnen vuxit ifrån, fritidsutrustning som bara är hyllvärmare och så vidare. Här finns ofta tusenlappar att tjäna.
Skippa dyra konserter och kulturevenemang. Det betyder inte att det måste bli jättetråkigt. Vår och sommar erbjuds ofta öppna evenemang som går att njuta av gratis. Ta med egen kaffetermos.
Räkningarna du inte ska hoppa över
- Hyran. Du kan förlora ditt hyresavtal om du sackar efter med hyran.
- Försäkringar. Att skippa hemförsäkringen kan bli oerhört dyrt om olyckan är framme. Men kolla vilka tilläggsförsäkringar du har. Betalar du försäkringar på prylar du köpte för flera år sedan? Har du personförsäkringar genom facket och privata försäkringar för samma sak? Många är dubbelförsäkrade utan att veta om det.
- Elen. Elen stängs inte av direkt om du inte betalar räkningen. Men ingen klarar sig utan el.
- A-kassan. Det är en osäker arbetsmarknad. Att inte vara med i A-kassan kan innebära en tuff ekonomisk smäll om du skulle förlora jobbet.
- Dyra krediter. Snabblån är dyrlån. Kostnaderna kan skena snabbt om du väntar med att betala av.
För intervjuer:
Christine Fransholm, christine.fransholm@sverigeskonsumenter.se, 072-064 30 06
Pressbild
Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se, 0709-62 07 09
09 april, 2025