”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”. Det sa Astrid Lindgren om Pippi Långstrump. Ett citat som även tillskrivits Bamse.
Telia, som väl är ett av våra största och starkaste telekombolag, borde verkligen leva efter detta.
I stället framstår dom som dom minst snälla, särskilt mot den grupp konsumenter som inte är digitala eller av någon anledning inte vill ha autogiro på sina fakturor.

Men även om man väljer autogiro får man betala fakturaavgift, för det verkar inte gå att kombinera autogiro och digital faktura hos Telia, vilket dom flesta andra bolag kan. Dessutom kan dom inte samfakturera när man har flera olika tjänster, som till exempel fast telefoni och mobil telefoni, utan får två separata fakturor med fakturaavgift på 49 kronor styck.

Vilka är det som i störst utsträckning har fast telefoni? Utan någon större utredning gissar jag på dom äldre. Samma grupp som också har sämst tillgång till internet.

För att komma i kontakt med Telias kundtjänst via telefon gäller det att förbereda sig. Kaffe, vatten, godis, högtalartelefon och ett oändligt tålamod. Räkna med minst 30 minuter, men oftast närmare 60 minuters väntan i deras telefonkö. När du väl kommer fram är det oftast till någon som inte har mandat att göra något.

När Telia bytte faktureringssystem i höstas från kvartalsfaktura till månadsfaktura, innebar det en dramatisk höjning av fakturaavgiften på sisådär 200 procent per år. Helt plötsligt så fungerade inte heller den gamla autogirobekräftelsen utan man var tvungen att gå in och lägga upp en ny autogirobekräftelse. Den som inte uppmärksammade detta fick en påminnelseavgift med hot om inkasso. Detta bara för att Telia inte kunnat dra den avtalade summan från kontot, trots att det fanns både pengar och ett tidigare medgivande. Något som oroade många gamla.

Har det blivit felfakturerat går det inte bara att korrigera det på nästa faktura, utan då skickas en utbetalningsavi ut, som kostar minst 50 kronor att lösa in i butik eller på bankkontor. Om det råkar finns något öppet bankkontor där du bor, vill säga. Och just nu i pandemitider rekommenderas ju äldre dessutom att inte alls besöka butiker eller andra serviceinrättningar.

Min pappa gick bort i våras och trots att vi flyttat över både mobil och fast abonnemang på mamma, fortsatte Telia först dra pengar och sedan skicka fakturor långt efter det att hans bankkonto stängts ner. För att få tillbaka de felaktigt dragna pengarna krävs att vi måste skicka ett fysiskt brev där vi barn ska underteckna att pengarna som felaktigt dragits från hans konto ska sättas in på mammas konto, trots att det bara är mamma som är arvtagare och det inte finns några särkullbarn.

Eftersom vi bor 60 mil från varandra blir det en del postgång fram och tillbaka. Till brevet ska dessutom bifogas en vidimerad kopia av bouppteckningen – som vi redan skickat in till Skatteverket för länge sedan. Det blir ganska mycket administration för deras felaktiga hantering.

Nej, tacka vet jag Com Hem, ett annat telekombolag, som efter att en konsument ”råkat” tacka ja till ett tv-avtal, som hon varken behövde eller hade råd med, tänkte att det räcker väl att låta bli att hämta ut tv-huben, så är det ur världen. Hon nyttjade inte abonnemanget, men märkte en dag att det dragits pengar för detta under mer än sex månader. Ett mejl till bolaget där vi förklarade misstaget resulterade i ett omedelbart avslut av abonnemanget samt att de dragna pengarna betalades tillbaka som tillgodohavande, genom att de drog av motsvarande kostnad från hennes internetabonnemang.

Att göra lite mer än vad man måste, att göra det enkelt och smidigt för konsumenten, både att komma i kontakt med någon som kan agera och som löser problemet, kostar så lite men betyder så mycket, särskilt i goodwill. Men Telia är kanske för stora för att bry sig om sådant.