På kontoret

Vårt kontorsmaterial är så långt möjligt miljömärkt och vi undersöker vilka alternativ som är de miljövänligaste före inköp. Exempelvis har vi svanenmärkt papper och whiteboardpennor, de plastprodukter vi använder innehåller inte pvc, klor eller mjukgörande ftalater och kontorslim är vattenbaserat. Vi undviker engångsprodukter. Papperhanddukar, toalettpapper, två och diskmedel är svanen- eller eurolabelmärkta. Vi är sparsamma med utskrifter och sparar dokument i elektroniska mappar, korrekturläser på skärm och begränsar antalet kopior som vi skriver ut till möten. Standardutskriften på våra datorer är svartvitt och dubbelsidigt.

Vi köper så kallad grön el och försöker också begränsa vår elförbrukning genom att ha grenuttag med strömbrytare på alla arbetsplatser för att enkelt kunna slå av elen. Belysningen styrs av rörelsedetektorer och vi stänger av maskiner som inte är tidsstyrda vid arbetsdagens slut. Vi återvinner avfall som papper, glas, metall, plast och matavfall. Möbler och köksutrustning som porslin och bestick köper vi gärna begagnad. När vi köper nytt väljer vi hög kvalitet som håller länge.

Mat

Frukt och mejeriprodukter är ekologiska och/eller närproducerade. Kaffe, te, socker och bananer är Fairtrademärkta. När vi bjuder på lunch eller fika förordas köttfria och om möjligt ekologiska alternativ. Vi undviker rödlistad fisk (i enlighet med WWF:s listning). Vi serverar mat som alla närvarande kan äta, exempelvis laktos-, glutenfri och fri från nötter. I inbjudningar efterfrågar vi alltid preferenser och allergier.

Resor

Vi verkar för att begränsa antalet möten som kräver resor och väljer när det är möjligt onlinemöten. Inrikesresor utanför Stockholm ska som regel ske med tåg, buss eller båt och bara i undantagsfall med bil eller flyg. Till möten i Stockholm åker vi normalt med kollektivtrafik. Om taxi behövs ska vi i första hand välja en miljötaxi. Vid utrikesresor överväger vi alternativ till flyg. Övernattningar görs i första hand på hotell med miljöprofil/miljömärkning. För transporter av material anlitar vi i första hand cykelbud och/eller budfirmor med miljöanpassade bilar.

Upphandlingar

Vi ställer miljökrav vid upphandlingar och fäster stor vikt vid miljökriterier vid beslut om vilka företag som vi tecknar avtal med.

Uppföljning

Miljöpolicyn är ett levande dokument som revideras regelbundet vid behov.