På kontoret

Vårt kontorsmaterial är så långt möjligt miljömärkt och vi undersöker vilka alternativ som är de miljövänligaste före inköp. Exempelvis har vi svanenmärkt papper och whiteboardpennor, de plastprodukter vi använder innehåller inte pvc, klor eller mjukgörande ftalater och kontorslim är vattenbaserat. Vi undviker engångsprodukter. Papperhanddukar, toalettpapper, två och diskmedel är svanen- eller eurolabelmärkta. Vi är sparsamma med utskrifter och sparar dokument i elektroniska mappar, korrekturläser på skärm och begränsar antalet kopior som vi skriver ut till möten. Standardutskriften på våra datorer är svartvitt och dubbelsidigt.

Vi köper så kallad grön el och försöker också begränsa vår elförbrukning genom att ha grenuttag med strömbrytare på alla arbetsplatser för att enkelt kunna slå av elen. Vi släcker lampor och stänger av maskiner som inte är tidsstyrda vid arbetsdagens slut. Vi återvinner avfall som papper, glas, metall och plast. Hyresvärden erbjuder än så länge inte återvinning av matavfall. Möbler och köksutrustning som porslin och bestick köper vi gärna begagnad. När vi köper nytt väljer vi hög kvalitet som håller länge. Vi har en koldioxidmaskin för vatten. Flaskorna som byts ut av leverantören fylls i Enköping. Koldioxiden tillverkas av etanol från spannmål i Agas fabrik i Norrköping.

Mat

Kaffe, te, socker och bananer är Fair Trade. Övrig frukt och mejeriprodukter är ekologiska och/eller närproducerade. När vi bjuder på lunch eller fika förordas köttfria och om möjligt ekologiska alternativ. Vi undviker rödlistad fisk (i enlighet med WWF:s listning). Vi serverar mat som alla närvarande kan äta, exempelvis laktos-, glutenfri och fri från nötter. I inbjudningar efterfrågar vi alltid preferenser och allergier.

Resor

Vi verkar för att möten som förutsätter resor kan genomföras på alternativa sätt, telefon, webb, Skype etc. Inrikes resor utanför Stockholm ska som regel ske med tåg, buss eller båt och bara i undantagsfall med bil eller flyg. Till möten i Stockholm åker vi normalt med kollektivtrafik. Om taxi behövs ska vi i första hand välja en miljötaxi. Vid utrikesresor överväger vi alternativ till flyg. Övernattningar görs i första hand på hotell med miljöprofil/miljömärkning. För transporter av material anlitar vi så långt möjligt cykelbud och budfirmor med miljöanpassade bilar.

Upphandlingar

Vi ställer miljökrav vid upphandlingar och fäster stor vikt vid miljökriterier vid beslut om vilka företag som vi tecknar avtal med.

Uppföljning

Miljöpolicyn är ett levande dokument som revideras regelbundet vid behov.