– Bankerna pratar om grön omställning men faktum är att en stor del av deras utlåning fortfarande går till fossilbolag som rör sig i helt fel riktning. Om bankerna på allvar ska bidra till omställningen måste de stoppa stödet tills bolagen har ändrat kurs, säger Jakob König på Sveriges Konsumenter, som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide.

I februari 2021 avslöjade Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen att de fem största bankerna i Sverige – SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank – har lånat ut över 400 miljarder kronor till fossilbolag sedan Parisavtalet slöts. Det skapade ramaskri och ledde till att tusentals svenska bankkunder protesterade mot bankernas fossila affärer.

Nu visar en uppföljande granskning att bankernas stöd till fossilbolag nästan halverats (–48 procent) efter protesterna. Handelsbanken har gjort störst förbättring och inte gett ett enda nytt lån till fossilbolag de senaste två åren. Banken har också skärpt sin policy och är nu en av två storbanker i världen som säger helt nej till att finansiera bolag som expanderar utvinningen av fossila bränslen.

– Det är glädjande att en svensk storbank har blivit ett internationellt föredöme när det gäller hållbar finansiering. Nu måste fler banker följa efter och ta ansvar, för det finns fortfarande stora fossilbolag som får lån för att fortsätta med verksamhet som förvärrar klimatkrisen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Utsläppsjättar får mest stöd

SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank har tillsammans lånat ut 116 miljarder kronor till fossilbolag de senaste två åren. Mer än hälften av pengarna (68 miljarder kronor) har gått till bolag som expanderar sin utvinning, detta trots att jakten på ytterligare fossila bränslen strider mot Parisavtalet, enligt Internationella energirådet (IEA). Inget av fossilbolagen har heller antagit robusta utfasningsplaner i linje med klimatmålen.

En stor del av lånen har gått till fossilbolag som bedriver några av de mest klimat- och miljöskadliga verksamheterna:

  • SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank har lånat ut 17 miljarder till Fortum som har kolkraftverk i Ryssland.

  • SEB har lånat ut sex miljarder till tyska kolbolaget RWE, som är en av Europas största utsläppare av koldioxid.

  • SEB och Swedbank har gett 1,5 miljarder i nya lån till ett estniskt bolag som utvinner skifferolja som har särskilt stor miljö- och klimatpåverkan.

  • SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank har lånat ut 43 miljarder till bolag som letar olja i Arktis, vilket avslöjades tidigare i höstas.

– I stället för att finansiera fossilutvinning behöver banker katalysera förändring. Banker står nu inför ett val, antingen överger de fossilbolagen helt eller så villkorar de fortsatt finansiering med en omedelbar och hållbar omställning, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace Sverige.

Om rapporten

Omfattar bankernas utlåning under perioden juni 2020 till juni 2022.

Rapporten är gjord av granskningsinitiativet Fair Finance Guide (som leds av Sveriges Konsumenter) i samarbete med Naturskyddsföreningen och Greenpeace.

Läs mer:
Här är hela rapporten.

Mer om Fair Finance Guide.

Mejla bankerna här.

För intervjuer:

Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, jakob.konig@sverigeskonsumenter.se, 073–037 92 93. Hämta pressbild här.

Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen, press@naturskyddsforeningen.se, 072-250 63 38. Hämta pressbild här.

Rolf Lindahl, kampanjledare, Greenpeace Sverige, rolf.lindahl@greenpeace.org, 070-397 58 70. Hämta pressbild här.