Nya vägledande beslut av Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) gör det lättare för oss konsumenter att få pengarna tillbaka för de paketresor och reguljära flygresor utomlands som avbokats. Om flygbolaget eller researrangören avbokat resan så har du rätt att få pengarna tillbaka och behöver alltså inte acceptera en ombokning eller presentkort. 

Om du själv avbokat paketresan på grund av risk för smitta på resmålet så menar ARN att du har rätt till pengarna tillbaka, förutsett att du kan bevisa att det var risk för människors hälsa på resmålet. För bokade flygresor är det däremot avtalsvillkoren som avgör om biljetten är återbetalningsbar eller ej.

Konsumenträttsexpert Maria Wiezell på Sveriges Konsumenter tycker att det är skönt att ARN beslutade att risk för hälsa ska gälla som skäl för att få pengarna tillbaka vid avbokning av en paketresa.

– Vi vet att det är många som avbokat sin paketresa före UD:s avrådan just på grund av pandemin och oro för den egna hälsan och här saknades en tydlig praxis tidigare.

 

Du hittar ARN:s information om beslutet HÄR.