Innehållsförteckningen på 20 läppbalsam och 12 smink-set inköpta i Sverige har granskats och klassificerats enligt danska Forbrugerrådet Tænks kriterier om oönskade ämnen. Produkterna har sedan getts betyg från A (godkänt) till sämsta betyget C (underkänt).

Resultatet i korthet:

  • 100 procent av produkterna innehåller oönskade kemikalier
  • 29 av 32 produkter får bottenbetyget C
  • Sex produkter innehåller misstänkt hormonstörande ämnen. Hormonstörande ämnen kan exempelvis påverka våra möjligheter att få barn
  • 26 av produkterna innehåller parfymämnen, vilka kan ge allergier

- Inte en enda av produkterna fick godkänt. Det är ju ganska galet! Särskilt när de så tydligt är utformade för att tilltala barn och är till för att strykas direkt på huden och läpparna. Använder du läppbalsam dagligen får du i dig hela fyra läppbalsam på ett år. Inte så gott alls, säger Christin Holm Gatica på Sveriges Konsumenter.

Granskningen är ett samarbete mellan Sveriges Konsumenter och dess danska och norska systerorganisationer. Sammanlagt har 102 produkter granskats i de tre länderna. Endast en av produkterna fick betyget A, godkänt.

Även om inga av de ämnen som har granskats är olagliga, bör de ändå väljas bort. Fyra anledningar till detta är:

  • EU har listat många doftämnen som bekymmersamma, då de kan vara allergiframkallande. 
  • Barn är extra känsliga. Exempelvis menar svenska myndigheter att produkter med parfymämnen inte bör användas av barn.
  • Flera produkter innehöll misstänkt hormonstörande ämnen. 
  • Även om en enskild produkts kemikalieinnehåll inte ensamt påverkar oss negativt är det viktigt att i det stora hela försöka minska antalet kemikalier vi utsätts för. Detta för undvika en cocktaileffekt - en blandning av många oönskade kemikalier i vår vardag.

- Vi är kritiska till att företagen ens säljer produkterna. Ofta ser de nästan ut som små leksaker, och är placerade nära kassorna, som upplagt för spontanköp. Det rör sig om onödiga produkter där man utsätter barn för kemikalier som vi vet alldeles för lite om, säger Christin Holm Gatica.

 

Mer information

Läs mer om granskningen och våra tips till konsumenter. 

Företagen har fått möjlighet att kommentera resultatet. Åhléns har efter granskningen valt att ta bort produkten ur sitt sortiment.

Hela listan över företag, produkter och deras betyg.


Kontaktinformation

Christin Holm Gatica, kommunikationsansvarig, Sveriges Konsumenter
Tel: 072 230 99 23
christin.holm-gatica@sverigeskonsumenter.se