Tvättnötter kommer från trädet Sapindus Mukorossi och innehåller saponin, som av en importör beskrivs som ”naturens eget tvättmedel”. När tvättnötterna är förbrukade efter några tvättar är de komposterbara.

Det låter bra förstås. Förutsatt att de fungerar. Men vårt test visar att de inte fyller någon som helst funktion när det gäller att få bort de fläckar som alla tvättmedel testas på.

– Tvättnötterna ger till och med sämre resultat än att bara tvätta med vatten! Då ska man tänka på transporter och andra utsläpp som de orsakar innan de hamnar i svenska hem, säger Ronny Karlsson, testansvarig på Råd & Rön.

Lägg där till att de förpackas i små tygpåsar av bomull, som i sin tur ska produceras med allt vad det innebär med vattenförbrukning och utsläpp.

Ecoegg är inte hämtat från naturen, utan ser i stället som ett perforerat äggskal, gjort av plast. När det är dags att tvätta lägger man små mineralkulor i ägget i stället för tvättmedel. Tillverkaren påstår att Ecoegg inte bara är miljövänligt och utan farliga kemikalier utan dessutom hudvänligt – och billigt sett per tvätt.

Onödiga produkter

Återigen – om det fungerar. Men inte heller här ser vi något egentligt tvättresultat. Effekten är jämförbar med att bara tvätta med vatten i tvättmaskinen. Och tja, då är det plötsligt ingen miljövänlig produkt längre eftersom den trots allt ska produceras av plast. Sedan paketeras och transporteras.

– Det kommer säkert finnas de som säger sig vara jättenöjda med sina köp, men labbtestet visar att det här är onödiga produkter som i slutändan är att betrakta som dåliga för miljön, säger Ronny Karlsson.

Testet ingår i det EU-finansierade projektet NordQual, där vi tillsammans med konsumentorganisationer i Finland och Danmark granskar våra vanligaste hushållskemikalier.

Läs hela testet i Råd & Rön här.
Här kan du läsa om NordQual-projektet.

För intervjuer:

Sheri Eklund, Sveriges Konsumenter, tel 079-063 04 06, sheri.eklund@sverigeskonsumenter.se. Här hittar du pressbild.

Ronny Karlsson, Råd & Rön, tel 08-674 43 12, ronny.karlsson@radron.se. Här hittar du pressbild.