Gemensamt för konsumtionslån som snabblån, avbetalningar med ränta, fakturakrediter och andra former av konsumtionskrediter är risken att hamna i en spiral av höga räntor, avgifter och obetalda skulder.

–E-handeln presenterar ofta avbetalning som den enkla och snabba vägen till ett köp. Det är lönsamt för kreditbolagen men att ständigt utsättas för försök att få oss att dela upp betalningar är att skjuta problemen på framtiden och kan få mycket allvarliga följder, säger Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter.

En hög skuldsättning drabbar den enskilde - överskuldsatta drabbas till exempel ofta av hög psykisk och fysisk ohälsa. På samhällsnivå spär konsumtionslånen på en materiell överkonsumtion på lånade pengar, och bidrar till rovdrift på resurser och ett ohållbart högt ekologiskt fotavtryck. Skulderna är också riskabelt för den finansiella stabiliteten och skapar stora samhällskostnader.

–Det alltmer ökande kreditsamhället är inte en del av en hållbar utveckling, då det slår mest mot utsatta individer, ökar riskerna i samhället och minskar våra möjligheter till en hållbar utveckling. Nu vill vi se att politikerna tar riskerna på allvar och reglerar en marknad som annars riskerar att spinna ur kontroll, säger Jan Bertoft.

Ett urval av de 17 lösningar som presenteras i vår rapport:

  • Inför reflektionsperiod, som ger möjlighet till eftertanke och begränsar möjligheten att ta lån sena kvällar och nätter
  • Inför räntetak och kostnadstak på alla konsumtionslån inklusive delbetalningar.
  • Låt överskuldsatta betala av på lånet innan räntan, för en rimlig chans att komma ur skuldfällan
  • Låt långivaren stå för en större del av kostnaden till Kronofogden om kreditprövningen var bristfällig.
  • Skärpning av marknadsföringsföringslagen för alla konsumtionslån, där reklam inte får riktas mot utsatta grupper

Läs mer: ”Konsumtionslån & överskuldsättning – lösningar för en mer hållbar kreditmarknad