I närmare 20 år har Jan Bertoft varit ansiktet utåt för den ideella paraplyorganisationen Sveriges Konsumenter. Men engagemanget för konsumentfrågor går tillbaka längre än så. Till tiden som konsumentreporter på kvällstidningen GT, kommunikationsansvarig på Konsumentverket och chefredaktör på Råd & Rön.

Under Jan Bertofts ledning har Sveriges Konsumenter vuxit betydligt, bytt namn och stärkt sin roll som den självklara konsumentrösten. Det är under hans tid som organisationen övertagit konsumenttidsskriften Råd & Rön av Konsumentverket och startat konsumentvägledning.

Nu väljer han alltså att vid 66 års ålder ta ett kliv tillbaka. Han har ett halvår kvar i synnerligen aktiv tjänst.

– Min avgång sker i en bra tid för organisationen med stabila förutsättningar och en bra tid för mig personligen. Men jag kommer inte att sluta engagera mig i konsument- och hållbarhetsfrågorna, de är alldeles för viktiga och spännande för det. Däremot får jag mer tid för min fritidssyssla att skriva kriminalromaner med koppling till konsumentproblem.

EU avgörande för konsumentpolitiken

Jan Bertoft lämnar inte bara Sveriges Konsumenter utan även uppdraget i styrelsen för den europeiska konsumentrörelsen BEUC, där Sveriges Konsumenter är medlem.

– Sedan det svenska EU-inträdet 1995 är det i Bryssel som de allra flesta konsumentfrågorna avgörs. Det har varit otroligt spännande att på nära håll kunna följa hur EU drivit konsumentfrågorna. Vi har också varit kraftigt pådrivande och vägledande, inte minst vad gäller hållbar konsumtion och kampen för en rättvis omställning, säger Jan Bertoft och fortsätter:

– Sveriges Konsumenter har en fundamental roll att spela i framtiden, både på nationell och EU-nivå. Utmaningarna för konsumenterna är enorma med den gröna omställningen, de ökade klyftorna, AI:s framväxt och allt mer komplexa produkter och marknader. Behovet och potentialen hos konsumentrörelsen är stor.

Detta är frågor som hans ersättare genast kommer att axla. Sveriges Konsumenters styrelse leder nu rekryteringsprocessen med målet att ha en ersättare på plats under våren.

– Jan Bertoft har gjort ett fantastiskt arbete för Sveriges Konsumenter. Bland annat genom att driva på för viktiga oberoende granskningar, alltid med konsumentens bästa i fokus. Nu söker vi efter någon som med samma engagemang kan fortsätta det arbetet, säger Marie Linder, ordförande för Sveriges Konsumenter.

För intervjuer:
Jan Bertoft, generalsekreterare, Jan.bertoft@sverigeskonsumenter.se , 070-797 79 87

Marie Linder, ordförande, marie.linder@hyresgastforeningen.se  

Presskontakt:
Yasemin Bayramoglu, yasemin.bayramoglu@sverigeskonsumenter.se, 0709-62 07 09

Nyfiken på tjänsten? Här är annonsen.