Plastföroreningar i fokus

Under dagen tar vi gemensamma krafttag inom den globala konsumentrörelsen Consumers International för att belysa problematiken med plastföroreningar världen över. Det är en brinnande aktuell fråga!

Visste du till exempel att: 

  • det tar 1 000 år att bryta ner en plastpåse och att den i genomsnitt bara används i 12 minuter 
  • plastmaterial som hamnar i haven kommer att tredubblas till 2040 om inga globala förändringar sker? Det visar en undersökning från The Pew Charitable Trust.  

Tillsammans i den globala konsumentrörelsen arbetar vi på flera plan för att skynda på globala förändringar. Vi är övertygade om att det är möjligt! 

Tips på 5 initiativ 

I samband med årets tema vill vi tipsa om 5 initiativ som du redan idag kan engagera dig i:  

1. Plogga

Gå med i Plogga-rörelsen där du joggar och samtidigt plockar skräp! Kanske kan du börja med ett skräp om dagen och använda hashtagen #ettskräpomdagen i sociala medier?

2. Plocka skräp

Anmäl dig till Kusträddardagen 8 maj 2021! Håll Sverige Rent har flera Skräpplockardagar under året där du kan vara med i kampen mot skräp - i staden, naturen och havet.

3. Skriv på 

Skriv under WWF:s namninsamling om ett globalt bindande plastavtal – eftersom plastföroreningar är hela världens problem. Du kan också bli marin- och Östersjöfadder eller ge bort ett fadderskap i present!

4. Bli avfallsfri 

Påbörja resan mot en avfallsfri livsstil! Det finns massor av inspiration och engagemang, till exempel #zerowastesverige och föreningen Zero waste Stockholm.

5. Påverka företag

Använd vår app Kemikalieappen och påverka företag att erbjuda prylar som inte innehåller skadliga ämnen!  

 

Läs mer om den internationella konsumentdagen och årets tema på Consumers Internationals hemsida här