Den 30 september 2025 kunde Sveriges Konsumenters styrelse välkomna ytterligare en medlemsorganisation, Svenska Celiakiförbundet. Det betyder att Sveriges Konsumenter nu har 21 medlemsorganisationer.

Våra medlemsorganisationer visar på den bredd av frågor som Sveriges Konsumenter representerar. Svenska Celiakiförbundet var redan tidigare indirekt medlem i Sveriges Konsumenter, genom medlemskapet i Astma- och allergiförbundet. Men nu väljer man alltså att även bli direkt medlem.

– Det känns väldigt fint att få välkomna Svenska Celiakiförbundet in i Sveriges Konsumenter. Vi har sedan tidigare haft ett konstruktivt samarbete, bland annat i Sveriges Konsumenters matgrupp. Vi driver flera gemensamma frågor och då är det viktigt att göra det tillsammans, säger generalsekreterare Johanna Hållén.

Dyrare mat för drabbade 

Svenska Celiakiförbundet är en ideell intresseorganisation som företräder personer som har celiaki och/eller laktosintolerans. Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom som drabbar 1–3 procent av alla svenskar. Ibland kallas det för glutenintolerans/glutenallergi, men det är alltså en missvisande beskrivning även om kopplingen till gluten finns.

Sveriges Konsumenter och Svenska Celiakiförbundet har genom åren gjort gemensamma utspel om till exempel livsmedelskontrollen och den födoämnesinformation som ges på restauranger och kaféer runt om i landet.

– Personer med celiaki är konsumenter snarare än patienter, åtminstone ur vårdens perspektiv. Den medicinska behandlingen, glutenfri kost, handlas utan subventionering i butik och sätts ofta samman på egen hand. Men med höga kostnader för den glutenfria kosten blir pris och kvalitet på alla andra inköp ännu viktigare. Därför känns medlemskapet i Sveriges Konsumenter som ett naturligt steg för våra medlemmars skull, säger Linus Engqvist Richert, generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet.

Det finns också en koppling till laktosintolerans menar han, åtminstone under omställningen till glutenfri kost. 

– Nydiagnostiserade med celiaki har ofta laktosintolerans under de första månaderna på glutenfri kost, då de enzymer som bryter ned laktos sitter på tarmluddet, som bryts ned av celiakin. Så snart tarmen läker återkommer förmågan att bryta ned laktos igen. Vanlig laktosintolerans är lika vanligt hos dem med celiaki som hos dem utan.
 
Celiakiförbundet startades 1975 av föräldrar till barn som fått diagnosen celiaki. I dag har organisationen cirka 16 000 medlemmar. Celiakiförbundet samlar in medel till forskning genom Celiakifonden och delar ut anslag till forskare, man bedriver informationsarbete för att öka kunskapen om celiaki och laktosintolerans. Och – inte minst – bedriver man ett påverkansarbete för att alla medlemmar ska ha samma levnadsvillkor som andra.