Giftiga kemikalier i 84 procent av gamla leksaker

När du handlar julklappar till barnen vill vi såklart köpa leksaker som är säkra för barn och miljö. Och oftast är ju begagnat bäst, men när det kommer till plastleksaker bör man se upp.

När forskare på Göteborgs universitet testade ett stort antal gamla leksaker och utklädningsföremål i plast innehöll 84 procent av föremålen gifter som kan orsaka störningar i utvecklingen och fortplantningsförmågan hos barn. 

2007 förbjöds de tre farligaste ftalaterna från leksaker och 2013 skärptes leksakslagstiftningen ytterligare och fler farliga kemikalier blev förbjudna. Detta regleras i det så kallade leksaksdirektivet.   

Forskare kunde kunde dock visa att även i nyare leksaker, inköpta efter 2014, överskreds gränsvärdena i 30 procent av produkterna! 

De hälsofarliga kemikalierna som hittades var bland annat ftalater och kortkedjiga klorparaffiner som används som mjukgörare och flamskyddsmedel i leksakerna.

5 tips för en kemikaliesmart & lekvänlig jul: 

Välj bort plasten – köp leksaker i andra material.
Titta efter CE-märket – då lovar tillverkaren att de följer de stränga regler för leksaker som finns på den europeiska marknaden. 

Leta efter miljömärkta leksaker – tredjepartscertifierade miljömärkningar (som Svanen, EU Ecolabel, Bra miljöval, GOTS eller Svalan) går längre än lagstiftningen när det gäller krav på kemikalieinnehåll, och är därför kemikaliesmarta val. 

Lek med leksaker – leksaker är till för att lekas med. Därför har leksaker för barn hårdare regler för kemikalieinnehåll än andra produkter, som kontorsmaterial eller elektronikprylar som inte är avsedda som leksaker.
Lukta och känn – luktar en plastpryl stickigt och starkt eller är klibbig på ytan? Det kan vara ett tecken på att den börjar läcka ut skadliga ämnen. Testa att vädra den utomhus någon timme. Om det inte försvinner rekommenderar vi att du lämnar tillbaka den till butiken!

Rätten att veta

Du har rätt att fråga tillverkare och återförsäljare om förekomsten av de så kallade ämnen som är särskilt farliga (SVHC) enligt EU:s kemikalieförordning REACH. SVHC:er kan vara cancerframkallande, reproduktionstoxiska och mutagena, de kan vara långlivade, bioackumulerande och toxiska, eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande, eller av liknande oro, såsom hormonstörande.

Låt oss göra en förändring!

Med Kemikalieappen kan du skanna streckkoden på en produkt och fråga leksakstillverkare och återförsäljare om förekomsten av kemikalier som kan vara skadliga för barn. På så sätt kan det hjälpa dig att välja säkrare produkter. Det kommer också visa företagen att vi konsumenter bryr oss och inte vill köpa produkter som innehåller farliga ämnen.

Använd Kemikalieappen och ta reda på om din favorittillverkare av leksaker och barnprodukter har fasat ut dessa ämnen från sin produktion.

Ladda ner appen och skicka dina förfrågningar. Tillsammans kan vi göra produkterna säkrare!

Projektet LIFE AskREACH (Nr. LIFE 16 GIE/DE/000738) finansieras av EU:s miljöprogram LIFE.