1. Ludvika har egna kossor

I Ludvika har kommunen köpt in egna kor som används för att hålla markerna öppna, ge nyetablerade praktik, för undervisning av barn i förskolan och hållbart producerat kött till måltiderna. Läs mer 

2. Örebro satsar på vego

Örebro län genomförde ett projekt som resulterade i en receptsamling med de deltagande verksamheternas bästa vegetariska recept. Läs mer

3. Skärholmen bjuder in pensionärerna

För sociala vinster och minskat matsvinn har skolrestauranger i Skärholmen öppet för lunchsugna pensionärer. (Länk saknas)

4. Tjörn lagar de äldres egna recept

Två äldreboenden med medbestämmande kring måltiden serverar rätter som de boende själva varit med och bidragit till. Exempelvis serveras Bertils sherrysill och Iris kasslergryta.

5. Gotland köper 100% svenskt

Matgästerna på Gotland serveras potatisar, rotfrukter, kött och köttprodukter från Sverige. Läs mer 

6. Södertälje tar ett helhetsgrepp för planeten

En politiskt beslutad hållbar måltidspolicy gör att fler i kommunen arbetar för exempelvis minskat matsvinn, en högre andel ekologiskt och mer vegetariskt. I Södertälje kommun har politikerna beslutat att den mat som serveras i kommunen ska utgå från ett hållbarhetsperspektiv och konceptet "Diets for a green planet". Det betyder bland annat att maten ska vara ekologiskt odlad, innehålla mindre kött men mer grönsaker, fullkorn och baljväxter, vara lokalproducerad, säsongsanpassad och att matsvinnet ska minska. Läs mer

 

Det här är bara några av alla spännande initiativ runt om i landet. På MATtankens inspirationssidor kan du läsa om fler.