1. HBO:a och Netflixa på semestern

Många konsumenter har blivit irriterade över att abonnemang på film, serier, spel och musik inte har kunnat användas på resor. Nu blir det ändring på det, åtminstone inom EU. Från och med den 1 april kan du använda dina abonnemang på tjänster som Spotify, HBO och Netflix inom EU, utan att det kostar extra.

2. Radera dig själv från internet

Dina rättigheter på nätet stärks rejält i vår. Några exempel: du kan begära att Google tar bort sökresultat på ditt namn om träffarna är oriktiga eller irrelevanta. Du kan kräva att företag raderar dina personuppgifter och ditt konto. Extra starka rättigheter finns för dig som vill radera uppgifter som samlades in om dig när du var barn. EU:s nya dataskyddslag börjar gälla den 25 maj.

3. Pommes frites blir lite mindre ohälsosamma

Har du tänkt på att hamburgerkedjorna serverar ljusare pommes frites nu för tiden? Det beror på det stora akrylamidlarmet 2002 som gjorde att chipskonsumtionen störtdök under några månader. Akrylamid är ett cancerframkallande ämne som utsöndras när kolhydratrika livsmedel rostas, steks eller grillas – som kaffe, bröd, kakor, flingor och snacks. Ju brunare de blir, desto mer akrylamid.

Sedan larmet har många företag gjort insatser för att minska mängden akrylamid i sina produkter. Chipstillverkare tvättar potatisen innan fritering och hamburgerkedjor friterar inte sina pommes lika hårt. Men det räcker inte - det finns fortfarande för höga halter akrylamid i livsmedel. Därför har EU bestämt att restauranger, matbutiker, matleverantörer och snabbmatskedjor från och med i år måste kunna visa att de försöker minska mängden akrylamid i maten.

4. Förbjudet med hormonstörare i färg, insektsmedel och desinfektionsmedel

Forskare är bekymrade över hur hormonstörande kemikalier kan påverka människors hälsa. Bland annat tror man att de kan öka risken för cancer. Ändå kan företag använda dessa kemikalier i produkter som används av oss konsumenter. Men nu skärps reglerna. Produkter som antibakteriell tvål, desinfektionsmedel, träskyddsmedel, båtbottenfärg, insektsmedel och andra produkter som ska ta kål på organismer och djur kommer inte längre att få innehålla hormonstörande ämnen. Nu vill vi se liknande regler för fler produkter!

5. Svårare för bilföretag att fuska med utsläpp

Bilföretag gör tester för att kunna uppge hur mycket deras fordon släpper ut. Problemet har varit att testerna inte alltid visar hur bilarna uppför sig i verkligheten, till exempel när motorn är kall eller det är fuktigt ute. Därför ska bilarna börja testas på vägarna, och inte bara i laboratorier. Det kommer att ge oss mer rättvisande siffror på hur miljösmarta bilarna egentligen är.

6. Slipp betala tresiffrigt när tjuvar shoppar på ditt kort

Om du tappar eller blir bestulen på ditt bankkort och någon hinner använda det innan du gjort en anmälan, så är du bara betalningsskyldig upp till 50 euro. Tidigare var du betalningsskyldig upp till 150 euro.

7. Förvirrad av fonder? Nu blir det bättring

Från och med i år ska informationen om vissa investeringsprodukter vara lättare att förstå för konsumenter. Fonder, kapitalförsäkringar, strukturerade produkter och derivat måste ha faktablad som följer en viss standard. Till exempel ska det finnas information om vem som utvecklat produkten och en särskild varning om produkten är svår att förstå.

8. Hej då till energislukande halogenlampor

EU började fasa ut energitörstiga glödlampor 2009. Sedan dess har olika sorters lampor succesivt försvunnit från marknaden. 2018 är det dags för de mest energislukande halogenlamporna som försvinner. Glödlampsförbudet beräknas minska EU:s elanvändning med 39 miljarder kilowattimmar per år. Bravo!

Det här är ett axplock på framgångar som vi i konsumentrörelsen drivit på. Nu jobbar vi vidare för fler konsumentsegrar!