1. Spaghetti med klassisk köttfärssås

Mest utsläpp, minst näring
3,75 kg CO2-utsläpp per portion
37 kr per portion

Spaghetti med en klassisk köttfärssås på nötfärs toppat med riven ost, får underkänt både vad gäller klimat och hälsa. Den innehåller för lite fibrer, c-vitamin och folat, samt för mycket mättat fett och protein.

Dessutom släpper den ut alldeles för mycket koldioxid; 3,75 CO2 per portion. Det kan jämföras med 0,5 kg CO2 vilket är vad en genomsnittlig portion mat maximalt bör släppa ut enligt WWF. En genomsnittlig måltid i Sverige släpper ut 2 kg CO2.

Så här boostar du rätten:

  • Välj ekologiska råvaror. Det minskar inte dina koldioxidutsläpp, men du bidrar till en friskare natur, bättre djuromsorg och en större biologisk mångfald. Svenskt naturbeteskött är också toppen.  
  • Servera många gröna tillbehör. Ställ fram morotsstavar, sojabönor, paprika, kikärtor och annat gott så får du även i dig c-vitamin, fibrer och folat. Vi behöver äta mer mat från växtriket, både för hälsan och miljön. Visste du att bara 2 av 10 svenskar äter tillräckligt med frukt och grönt?
  • Byt till fullkornspasta. Enligt Livsmedelsverket är bristen på fullkorn i vår kost ett av de största folkhälsoproblemen.
  • Byt ut konservburkarna. Välj istället krossade tomater i tetra. De kräver mycket mindre energi vid tillverkningen, plus att du undviker det problematiska ämnet Bisfenol A (BPA) som kan finns på insidan av konservburkar. BPA är förbjudet i till exempel nappflaskor. 


2. Spaghetti med köttfärssås och röda linser 

Mindre utsläpp, men för lite näring
2,1 kg CO2-utsläpp per portion
26 kr per portion

Om du gör en klassisk köttfärssås men byter ut hälften av köttet mot röda linser halverar du dina utsläpp. Linserna innehåller järn precis som nötköttet, tänk bara på att kroppen behöver c-vitamin för att ta upp järnet, särskilt om det kommer från växtbaserade ingredienser. Rätten innehåller fortfarande för lite ingredienser från växtriket för att den ska ha en bra näringsbalans.

Så här boostar du rätten:

  • Se tipsen i den första rätten.
  • Grädde, creme fraiche och ost är smakförhöjare, men håll nere mängden både för hälsan och klimatet.

3. Spaghetti med vegofärssås 

Minst utsläpp, mest näring
0,5 kg CO2-utsläpp per portion
28 kr per portion

Vinnaren blir en vegetarisk färssås med vegofärs, som dessutom är laddad med supergrönsaker som rotselleri, morot och lök. Du får nu i dig tillräckligt med energi, protein, kolhydrater, fibrer, c-vitamin, folat, järn och zink - och du har dragit ned klimatpåverkan rejält.

Halvfabrikat som sojafärs är dock inte lika billigt som att äta bönor, linser och ärtor direkt. Därför blir denna rätt någon krona dyrare än måltid nummer två.

Så här boostar du rätten:

  • Välj mycket ekologiskt (se ovan).
  • Byt konservburken till tetra (se ovan). 


Källor:
Klimatutsläppen har beräknats genom WWF:s matkalkylator.
Näringsvärden och miljövärden har beräknats genom Miljömats kalkylator.
Priserna har utgått från Mathems priser 2019-11-06.