"Att välja ekologiskt är något jag prioriterat under lång tid. Både i arbetet och privat. För att kunna välja ekologiskt och ändå hålla ned kostnaden så är mitt bästa tips att byta ut en del av proteinet mot mer grönsaker. Väljer du dessutom råvaror i säsong kommer priset ned ytterligare och maten blir billigare, bättre och godare!" säger Tommy Myllymäki. Här visar han hur en veckomeny kan komponeras så att du kan köpa mycket ekologiskt men inte dyrare än en genomsnittlig hemlagad veckomeny á 29 kr per portion (när receptet skapades 2019).


Dag 1: Ribolita

"Minestrone är en mer grönsaksfokuserad variant medan ribollitan har en lite köttigare bas. Den här soppan blir väldigt fyllig, mättande och tät – nästan så man kan ställa en sked i den."

Ingredienser:
3 skivor dagsgammalt vitt bröd, i ca 2x2 cm stora bitar
5 ekologiska vitlöksklyftor, skalade och finskivade
1 dl strimlad ekologisk purjolök
0,5 dl ekologisk olivolja
200 g ekologiska kokta cannellinibönor
2 stjälkar blekselleri, skivade
1 1⁄2 dl ekologisk tärnad zucchini
1 1⁄2 dl ekologisk tärnad fänkål
1 dl ekologisk tärnad morot
2 dl skuren svartkål utan stam
1 1⁄2–2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 1⁄2 dl ekologiska passerade tomater
4 timjankvistar
1 rosmarinkvist
1 lagerblad
salt
parmesan, skivad
olivolja

Gör så här:
Fräs vitlök och purjolök i 1 dl olivolja i en stor kastrull som hastigast. Tillsätt övriga grönsaker och stek några minuter under omrörning. Tillsätt 1 1⁄2 liter buljong, passerade tomater, timjankvistar, rosmarinkvist och lagerblad och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter. Tillsätt brödet och koka upp igen. Späd eventuellt med mer buljong om soppan känns stabbig. Smaka av med salt. Häll upp i tallrikar och toppa med parmesan och ringla över lite olivolja.

Dag 2: Gräddstekt sej med tomatvinägrett

"Gräddstekning ger fisken en skön glasering. Du öser fisken med grädden tills såsen börjar spricka, samtidigt som grädden kokas ihop ordentligt i pannan."

Ingredienser:
500 g ekologisk, MSC-märkt sejfilé
2 dl ekologisk vispgrädde
smör och matolja till stekning
salt

1 dl chilisås
2 tsk ättiksprit, 12 %
2 tsk ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
500 g små ekologiska cocktailtomater, tärnade
1 dl plockad dill
salt nymald svartpeppar

Så här gör du:
Salta fisken. Börja steka fisken i smör eller olja på medelvärme så du får lite yta på firren. Tillsätt grädden och låt den koka in tills såsen spricker, cirka 3–5 minuter på hög värme. Ös hela tiden.

Blanda chilisås, ättika och socker till vinägretten. Rör i oljan. Tillsätt lök och smaka av med salt och peppar. Salta tomaterna lite. Blanda ner dem i vinägretten. Den får gärna stå i rumstemperatur 2 timmar innan du äter. Servera sejen med vinägretten och toppa med dill.

Dag 3: Pannbiff med karamelliserad lök

"Hemligheten med pannbiff är att göra små biffar och istället äta två per person. Biffen ska fortfarande vara juicig och saften ska stanna kvar inuti. Och även om du steker upp pannbiffarna i omgångar så ska de fortfarande behålla det saftiga."

Ingredienser:
500 g ekologisk blandfärs
1 ekologisk gul lök, finhackad
1 tsk fyra kryddor (quatre épices)
5 drag nymald vitpeppar
1 ekologiskt ägg
1⁄2 dl ekologiskt ströbröd
3⁄4 dl ekologisk vispgrädde
3⁄4 dl ekologisk standardmjölk
2 tsk salt
olivolja och smör till stekning

4 ekologiska gula lökar, skivade
100 g ekologiskt smör
1 lagerblad
2 msk ekologiskt strösocker
1⁄2 dl ljus öl
2 dl kalvfond

600 g stekt potatis
4 stekta ägg
saltgurka

Så här gör du:
Pannbiff: Fräs en finhackad lök mjuk i smör i en stekpanna tillsammans med fyra kryddor och vitpeppar. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda samman med övriga ingredienser till pannbiffen och forma 8–10 ganska små pannbiffar. Stek biffarna i olja och smör på medelvärme på båda sidor, cirka 2 minuter på varje sida, och lägg dem sen i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 150 grader.

Karamelliserad lök: Bryn smöret i en stor stekpanna och tillsätt fyra skivade lökar. Stek på medelvärme tills löken fått fin färg. Tillsätt lagerblad och socker, låt sockret karamellisera lätt. Tillsätt öl och fond och koka ihop till en simmig sås. Häll löken över biffarna och baka klart mitt i ugnen, cirka 8–10 minuter, tills biffarna har en innertemperatur på 70 grader. Servera med stekt potatis, stekt ägg och saltgurka.

Dag 4: Amatriciana

"Härligt simpel pastarätt som egentligen ska göras på lufttorkad griskind, men det är lite svårt att få tag på i Sverige och jag gillar att göra den med svenska råvaror. Jag lärde mig laga den här rätten när jag var 17 år och jobbade på en restaurang i Flen som serverade italiensk mat. Jag läste på restaurangskolan och gick till restaurangen efter skolan och svängde ihop enkla pastarätter. Det här är en riktig favorit och en lättlagad vardagsrätt som grundar sig på bra och enkla råvaror."

150 g svenskt rimmat sidfläsk, strimlat
1⁄2 dl ekologisk olivolja
1 ekologisk stor gul lök, finhackad
1⁄2 tsk chiliflakes
2 ekologiska stora plommontomater, skållade, skalade och i bitar
1 dl torrt vitt vin
400 g ekologisk pasta,t ex spagetti eller strozzapreti
2 msk kokvatten
1 dl ekologisk riven parmesan
salt

Gör så här:
Stek fläsket knaprigt, men inte helt urstekt, i oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och chiliflakes och stek en minut till. Tillsätt tomaterna i pannan och stek tills de släpper vätska. Tillsätt vinet och koka ihop på hög värme till en sås. Koka pastan i en separat kastrull med saltat vatten, en minut kortare än anvisningen på paketet. Häll av pastavattnet, men spara lite kokvatten till såsen. Tillsätt pasta och kokvatten till såsen och tillaga en minut under omrörning tills såsen fastnar ordentligt på pastan och pastan är al dente. Smaka av med salt och toppa med pecorino vid servering.

Dag 5: Kycklinglår med spiskummin, sesam och chili

"Vardagskyckling på ett lite annorlunda sätt. Kyckling med varm hummus, men utan att det smakar riktigt som hummus. Använd gärna kokosgrädde istället för vispgrädde. Kokosgrädde är det första man får när man gör kokosmjölk och får med allt fett, det som sen blandas med vatten till kokosmjölk. En fetare variant på kokosmjölk helt enkelt. Jag brukar aldrig kärna ur chilin, skär den bara och lägger i. Gillar att det blir lite starkt, men om du inte gör det är det bara att kärna ur chilin eller ta i lite mindre. Även om jag tycker att man kanske ska lära sig gilla stark mat."

Ingredienser:
300 g ekologisk kycklinglårfilé, i bitar
1 ekologisk gul lök, finhackad
2 ekologiska vitlöksklyftor, finskivade
1 ekologisk röd chili, finskivad
2 tsk spiskummin
1 1⁄2 dl kycklingfond, utblandad från koncentrat 
1 dl ekologisk vispgrädde eller kokosgrädde
2 tsk honung
1 ekologisk lime, finrivet skal och pressad juice
600 g avrunna ekologiska färdigkokta kikärtor
2 tsk sesamolja
2 salladslökar, finskivade
1/2 kruka koriander
1 msk rostade sesamfrön
matolja till stekning
salt
nymald svartpeppar
4 port ris 

Gör så här:
Stek kycklingen i matolja några minuter tills den får lite färg. Tillsätt lök, vitlök, chili och spiskummin och fräs någon minut. Häll i fond, grädde, honung, limeskal, limejuice, kikärtor och låt koka 5 minuter. Rör ner sesamolja och toppa med salladslök, koriander och sesamfrön. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.