1. Mjöl

Forskare varnar för att vi är mitt inne i den sjätte massutrotningen av arter, och att det denna gång beror på människan. Då är det värt att veta att det finns 50 procent fler arter av växter, humlor och bin på ekologiska odlingar. Det beror bland annat på att ekobönderna inte använder totalbekämpningsmedel som dödar all (!) växtlighet innan sådd, eller stråförkortningsmedel som är farligt för viktiga småkryp som håller naturen frisk. Kostar några ören extra per hembakad bulle.    

Prisexempel  
Vetemjöl, Kungsörnen, 15 kr
Ekologiskt vetemjöl, Kungsörnen, 18,50 kr
(PRO:s prisundersökning 2018)    
   

2. Torkade aprikoser

Visste du att mer än 300 tillsatser är tillåtna i livsmedel i Sverige, men bara 50 i ekologiska livsmedel? Sulfit är ett ämne som astmatiker kan vara överkänsliga mot. Det används bland annat på o-ekologiska aprikoser för att de ska fortsätta vara gula även när de torkat. De ekologiska aprikoserna är fria från sulfit och får därför en mörkare färg och helt annan smak.  

Prisexempel
Torkade aprikoser, Favorit, 31 kr
Ekologiska torkade aprikoser, Saltå Kvarn, 32 kr
(Mathem 2019-08-21)   


3. Grönkål

Grönkål är klimatsmart, supernyttigt, jättegott - och rejält besprutad. Vi hittade ekologisk svensk grönkål, som dessutom var billigare än den importerade besprutade. Trippel lycka.

Prisexempel
Grönkål, sköljd och skuren, Spanien, 184 kr/kg
Ekologisk grönkål, Sverige, 130 kr/kg
(Mathem 2019-09-03)

4. Ris

Vart fjärde stickprov på ris innehöll för höga halter av bekämpningsmedelsrester enligt Livsmedelsverkets tester. När du köper eko minskar du risken att få dessa rester i din mat. Du bidrar också till att fattiga bönder slipper riskera cancer av bekämpningsmedlen, eller hamna i skuldfällor. Vår tidning Råd & Rön visar att det inte ovanligt att indiska bönder begår självmord genom att dricka de bekämpningsmedel som en gång försatte dem i skuld, efter hårda påtryckningar från kemikalieföretag.  

Prisexempel 
Basmatiris, Uncle Ben’s, 44 kr/kg   
Ekologiskt Basmatiris, Änglamark, 39 kr/kg
(Coop 2019-05-22)

5. Jordgubbsylt

Jordgubbar är intensivt besprutade. Vill du dessutom undvika onödiga E-nummer kan du hålla utkik efter ekologisk sylt.  

Prisexempel  
Jordgubbssylt Squeezy, Bob, 74 kr/kg  
Ekologisk jordgubbssylt, Favorit, 62 kr/kg
(Mathem 2019-08-21)  
 

6. Bananer

Några av världens farligaste bekämpningsmedel används på bananodlingar. Det skadar djur, natur och människor. Visste du att Testfakta hittat sju olika bekämpningsmedelsrester i en enda banan? I de ekologiska bananerna hittades inga rester.  

Prisexempel  
Bananer 21,50 kr/kg
Ekologiska bananer 23,50 kr/kg
(PRO:s prisundersökning 2018)  
  

7. Citron

Danska myndigheter rekommenderar ekologisk citrus om man ska äta skalet. Rimligt med tanke på att de o-ekologiska citrusfrukterna ofta besprutas med skandalämnet klorpyrifos

Prisexempel  
Citron, 4 för 39 kr 
Ekologisk citron, 4 för 46 kr
(Mathem 2019-08-21)


8. Majs  

Det är ofta billigare att köpa ekologisk majs i frysdisken, jämfört med o-ekologisk majs på burk.

Prisexempel  
Majs 3 pack, Green Giant, 59 kr/kg (utan spad)  
Fryst majs, I Love Eco, 51 kr/kg
(ICA 2019-08-15)

9. Kaffe  

världens mest besprutade gröda används mycket giftiga bekämpningsmedel, som är förbjudna i EU sedan länge. Det slipper du för bara några öre mer per kopp. Och naturen och arbetarna slipper riskera skador av gifterna.  

Prisexempel
Gevalia mellanrost, 35 kr 
Gevalia mellanrost ekologisk, 39,50 kr
(PRO:s prisundersökning 2018)