1. Spjutspetsen

Du gillar ny teknik och att ligga i framkant. Du är förtjust i de där innovativa, framåtblickande bönderna, och vet att det finns extra gott om dem inom det ekologiska jordbruket. Varje gång du köper ett ekoäpple känner du dig därför nöjd med att stötta dina fellow spjutspetsar.

2. Småbarnsföräldern

En gång läste du att ett paket russin innehöll rester av 26 (!) olika sorters bekämpningsmedel. Och en annan gång läste du att forskare rekommenderar ekologisk frukt och grönt till barn, på grund av risker för rester av bekämpningsmedel i maten. Det räcker som argument för dig – nu blir det mest eko på middagsbordet (och golvet).

3. Sybariten

Du är en livsnjutare ut i fingertopparna. Eftersom du njuter av mat lika mycket med hjärnan som med smaklökarna, väljer du ofta eko. Du älskar vetskapen om att du bidrar till fler livsviktiga bin när du äter ekologiskt. Och du njuter extra av ett glas ekologiskt vin, när du vet att druvorna kommer från odlingar där arbetarna inte riskerar att få hjärntumörer av bekämpningsmedlen.

4. Markören

Du hoppas att personen bakom dig i kön ska lägga märke till att din gräddfil är ekologisk. Kanske hon blir inspirerad, tänker du. Och när du handlar till kompismiddagen ser du till att det mesta är eko så att vännerna ska veta vad du står för här i livet. Du tycker att eko är självklart – och vill att alla ska veta om det.

5. Ekoisten

Din kropp är ditt tempel och inga onödiga tillsatser eller kemikalier ska passera igenom den om du får bestämma. Därför kollar du innehållsförteckningar och vill helst ha eko, eftersom bara 50 tillsatser är tillåtna till skillnad från icke-ekologisk mat som tillåter sexdubbelt så många. Du väljer eko av egoistiska skäl, men är glad att du gör nåt bra för planeten samtidigt – två flugor i en smäll!

6. Världsförbättraren

Du är medlem i minst en miljöorganisation, brukar skriva på Amnestys upprop och ÄLSKAR Greta. Du äter gärna vego för klimatet och eko för naturen, och vet att båda är viktigt eftersom du har koll på de stora dragen inom forskningen. Därför vet du också att eko är bättre för den biologiska mångfalden, som är en minst lika akut fråga som klimatet. Det har din idol Rockström sagt.

7. Djurvännen

Sist du var på middag påpekade du att mänsklighetens största skamfläck är den intensiva djurindustrin (vilket fick värdinnan att skruva på sig). Men du vill inte bli vegan för det. Däremot ska djuren ha det så bra som möjligt, punkt slut. Därför väljer du ekologiska kött- och mejeriprodukter. Helst med Krav-stämpel, för då vet du att djuren fått böka, picka och sprätta utomhus. Bara 1 procent av kycklingarna och 2 procent av grisarna i Sverige får göra just det - och det är djuren på Krav-gårdarna. Det kostar visserligen mer pengar, men eftersom du ändå äter mindre kött nu förtiden går det jämnt ut.

8. Eko-nomen

Du piggnar till av röda prislappar, kort-datum-varor och utgående sortiment. Därför har du också koll på vilka ekologiska produkter som är extra prisvärda. Ekologiska bananer, citroner, kaffe, ris och majs hamnar ofta i din kundkorg. 

9. Mish masharen

Du är en mix av ovanstående!