1. Din svåger vid grillen: Jaså, du äter sojakorv? Då bidrar du till skövling av regnskog. 

Du: Ah, men du, det där är ett missförstånd! Sojabönorna i vegoprodukter kommer från odlingar i Europa, Kanada och Kina. Där har ingen regnskog huggits ner för att ge plats åt sojaodlingarna. 

En av de största anledningarna till att Amazonas regnskog avverkats beror visserligen på odling av soja. Men den sojan blir framför allt foder till grisar, fåglar och kossor så att vi ska få lite billigare kött, ägg och mejeriprodukter i butikerna. Och korv, som den du står och grillar just nu. 

Din svåger igen: Ooops. Vad ska jag grilla då?

Du: Om du väljer svenskt eller ekologiskt kött stödjer du bönder som nobbar regnskogssojan. Eller så testar du vegokorv. Då drar du dessutom ner din klimatpåverkan med ungefär 80 procent. Plus att det är bra för din egen hälsa. Visste du att risken för tarmcancer ökar om vi äter 50 gram charkuterier per dag, enligt WHO? Det motsvarar halva den där grillkorven. 

2.  Din mamma i matbutiken: Äpplena är från Nya Zeeland och paprikan från Nederländerna. Det är hemskt med alla transporter kors och tvärs. 

Du: Jag vet att det känns som en tankevurpa, men din bilresa till matbutiken påverkar generellt klimatet mer än resan som dina matvaror från andra sidan jordklotet gjort. Matens transport till butiken står för en rätt liten del av matens klimatpåverkan totalt sett. Bättre att dra ner på bilresorna än paprikorna med andra ord.

3. Din mamma ger sig inte: Men maten fraktas ju med flyg! 

Du: Nej, maten fraktas framför allt med båt, lastbil och tåg. Det är bara några få varor som ibland fraktas med flyg. Och det handlar inte om några stapelvaror i svenska kök utan till exempel ovanliga exotiska frukter, och under vinterhalvåret färsk sparris och färska bär. De varorna är det bra att undvika. 

4. Din bästis i köket: Jag blir galen på alla plastförpackningar och plastpåsar i matbutiken! Viktigast för miljön är att undvika plast.

Du: Nja, förpackningarna har faktiskt liten miljöpåverkan jämfört med vad själva produkten har. Det viktigaste är alltså att fokusera på vilken sorts mat det är inuti de där förpackningarna – och då gäller det att välja mindre, men bättre kött och mycket mer mat från växtriket, gärna ekologiskt. Så om du väljer mellan inplastade ekobananer och oplastade besprutade bananer är miljövalet enkelt: ekobananerna.

Sedan är det förstås viktigt att plasten inte hamnar i naturen utan återvinns, och onödig plast är det bra att undvika. Men det är inte alltid helt lätt att veta vilka förpackningar som är onödiga. Till exempel blir det mindre matsvinn med inplastade gurkor och förpackade tomater.  

5. Din bror med nyhetstidningen: Kolla, här står det att ekologiskt inte alls är bättre för klimatet. Blir så less, vem kan man lita på?

Du: Visst kan det kännas förvirrande, men jag kan förklara. Ekologiskt och o-ekologiskt påverkar klimatet ungefär lika mycket. Men mycket färre gifter används på de ekologiska odlingarna, vilket ger oss renare vatten och mer livsviktiga bin, insekter, växter och djur. Arbetarna minskar risken att få till exempel Parkinsons sjukdom eller fosterskador. Och du själv minskar risken att få rester av samma bekämpningsmedel i din mat.
Dessutom har djuren oftast det bättre på ekologiska gårdar, särskilt om de är Krav-certifierade. För nog vill du väl att grisen ska slippa stå inomhus hela sitt liv? Tänkte väl det brorsan.