Varje år dör cirka 700 000 människor av antibiotikaresistenta infektioner. Om vi inte vidtar drastiska åtgärder beräknar FN att den siffran kommer att öka till 10 miljoner år 2050. I mataffären gör vi dagligen val som som får konsekvenser för vår hälsa och miljö. Genom att välja bort mat som baseras på djur som fått stora mängder antibiotika, kan du vara med och minska risken för antibiotikaresistens i samhället. Tänk därför antibiotikasmart när du lagar dessa rätter: 

1. Halloumibiffar

Fantastiskt goda men all halloumi produceras på Cypern, där djuren får nästan 40 gånger så mycket antibiotika som i Sverige.
Köp istället: Ekologisk halloumi (ekologiska kött- och mjölkdjur får betydligt mindre antibiotika) eller det svenska alternativet Eldost.

Halloumibiff

2. Pasta carbonara

Den traditionella carbonaran tillagas med italiensk pecorinost eller parmigiano-reggiano (på franska kallat parmesan). Tråkigt nog är Italien det land som näst Cypern använder allra mest antibiotika inom sin djurhållning.
Köp istället: Ekologisk parmigiano-reggiano eller svensk västerbottenost.

Pasta carbonara

3. Charktallrik med prosciutto

Prosciutto betyder egentligen skinka på italienska. I Sverige används namnet på lufttorkad skinka från Italien. Motsvarande från Spanien heter Jamón Serrano. Spanien är efter Cypern och Italien det land som ger mest antibiotika till djur.
Köp istället: Ekologisk prosciutto. 

Prosciutto med oliver

4. Thailändsk kycklinggryta

När du äter ute får du oftast inte veta var köttet kommer ifrån. Många restauranger använder kyckling från Asien, där risken är stor att antibiotika har använts på ett okontrollerat sätt.
Köp istället: Ett vegetariskt alternativ eller fråga om restaurangen serverar svenskt kött.

Thaikyckling med grön curry

5. Pizza

På klassisk pizza är det mozzarella som gäller. Den tillverkas ofta i Italien, där överanvändningen av antibiotika som sagt är stor.
Köp istället: Ekologisk eller svensk mozzarella. När du äter ute eller beställer hem pizza, fråga gärna vilken ost de använder. På så sätt får restaurangen höra att deras kunder vill ha schysst ost.

Pizza med mycket mozzarella

Källa: WWF:s köttguide 

Obs! Det är inte maten i sig som innehåller antibiotika, utan problemet är den stora överanvändningen av antibiotika inom köttindustrin, som leder till att bakterier utvecklar resistens. Det innebär att antibiotikan inte längre fungerar mot dem. Läs mer om antibiotikaresistens.

Läs mer om fördelarna med att äta ekologiskt