1. Havregryn

Forskare varnar för att vi är mitt inne i den sjätte massutrotningen av arter, och att det denna gång beror på människan. Då är det värt att veta att det finns 50 procent fler arter av växter, humlor och bin på ekologiska odlingar. Det beror bland annat på att ekobönderna inte använder totalbekämpningsmedel som dödar all (!) växtlighet innan sådd, eller stråförkortningsmedel som är farligt för viktiga småkryp som håller naturen frisk. 

Prisexempel:
Havregryn EKO, Garant: 27:93 kr/kg
Havregryn, Axa: 26:60 kr/kg

(Hemköp 2022-08-29)

Skål med havregryn


2. Grädde

Vi hittade ekologisk vispgrädde som har samma pris som den oekologiska. Ett självklart köp, eftersom kor på ekologiska gårdar får vara ute och beta mer. Dessutom får de ekologiskt foder, i huvudsak från den egna gården. Både närproducerat och bra för den biologiska mångfalden, som blommor, bin, maskar, grodor och fåglar.

Prisexempel:
Vispgrädde EKO, Skånemejerier, 3 dl: 63 kr/l
Vispgrädde, Skånemejerier, 3 dl: 63 kr/l

(ICA Kvantum 2022-08-08)

Kopp med vispad grädde

 

3. Mjölk

Det skilde 66 öre i pris mellan ekologisk och oekologisk mjölk i affären. Väljer du ekologisk mjölk får du:

Prisexempel: 
Mellanmjölk EKO, Skånemejerier, 1,5 liter: 13,93 kr/l 
Mellanmjölk, Garant 1,5 liter 13,27 kr/l

(Willys 2022-08-08)

Mjölk i gräddkanna


4. Färsk pasta

Färsk pasta innehåller ofta ägg. Är pastan inte ekologisk finns en risk att äggen kommer från burhöns. Värphönor på ekologiska gårdar sitter aldrig i bur och de har större utrymme att röra sig på än frigående höns på konventionella gårdar. Vi hittade billigare ekologisk färsk pasta. 

Prisexempel:
Fettuccine färsk EKO, Garant: 75:80 kr/kg
Fettuccine färsk, Rana: 79:80 kr/kg


(Hemköp 2022-08-08)

Färsk pasta med äggula

 

5. Russin

När Livsmedelsverket testade 25 olika russin 2017 innehöll 12 av proverna rester av mer än fem olika bekämpningsmedel samtidigt. I sex prover fanns det bekämpningsmedel över det tillåtna gränsvärdet. Och när vår tidning Råd & Rön testade russin 2014 hittade de rester av 15 olika bekämpningsmedel (varav två förbjudna inom EU) i Lidls russin riktade till barn. Inga bekämpningsmedel hittades i ekologiska russin.

Prisexempel:
Russin EKO, Saltå Kvarn: 67:80 kr/kg
Russin Garant, 500 g: 65:80 kr/kg

(Willys 2022-08-08) 

Barn äter russin

 

6. Ris

Ris är ett av de livsmedel där bekämpningsmedelsrester över tillåtna gränsvärden hittas oftast. Vart fjärde stickprov på ris innehöll för höga halter av bekämpningsmedelsrester enligt Livsmedelsverkets tester. När du köper eko minskar du risken att få dessa rester i din mat. Du bidrar också till att fattiga bönder slipper riskera cancer av bekämpningsmedlen, eller hamna i skuldfällor. Vår tidning Råd & Rön visar att det inte är ovanligt att indiska bönder, efter hårda påtryckningar från kemikalieföretag, begår självmord genom att dricka de bekämpningsmedel som en gång försatte dem i skuld.  

Nästan allt ris i världen odlas under vatten, vilket ger höga metanutsläpp. Andra kolhydratkällor än ris är därför generellt att föredra ur ett klimatperspektiv.   

Prisexempel: 
Basmatiris, Ben’s 1 kg: 53:95 kr/kg
Basmatiris EKO, Garant 500 g: 53:90 kr/kg

(Hemköp 2022-08-08)

>> Du kan också prova att ersätta riset mot svenska spannmålsprodukter. Odling av ris generar utsläpp av växthusgasen metan, så ett klimatsmart alternativ är att skippa riset helt. De senaste åren har flera ekologiska spannmålsprodukter, som kan ersätta ris i måltiden, lanserats i Sverige. Dessutom innehåller de mer fullkorn än vitt ris. Ett ökat intag av fullkorn anses av Livsmedelsverket vara en av de enklaste och viktigaste förändringarna i kosten för att öka folkhälsan. Exempel på svenska ekologiska spannmålsprodukter som ersättning för ris är kvarngryn, mathavre och matvete. Dessa kostar från 26 kr/kg och uppåt hos Coop, Willys och ICA (2022-08-29). Tydligt billigare än ris alltså.

 

Okokt ris


7. Potatis

Potatis är en av de mest besprutade grödorna vi har i Sverige. Att köpa svenskt räcker alltså inte ifall du vill vara med och minska användningen av kemiska bekämpningsmedel. Dessutom ger ekologisk odling bördigare jordar.

Prisexempel: 
Potatis fast, EKO 2 kg: 22:25kr/kg
Potatis fast 1,2 kg: 19:20kr/kg

(Ica Maxi 2022-08
-08)

Potatis i jord

 

8. Smör

Vi hittade svenskt ekologiskt smör för samma pris som svenskt oekologiskt smör. När smöret kärnas på grädden från ekologiska gårdar, så vet du att kossorna får vara ute och beta extra mycket. Se där, närproducerat och bra för den biologiska mångfalden! Smör från kor som får beta mycket ute, innehåller dessutom mer omega 3-fettsyror än från kor som är inne och mer äter mer kraftfoder 

Prisexempel:
Smör, Garant normalsaltat EKO, 500 g: 125:80 kr/kg
Smör, Arla normalsaltat, 500 g: 125:80 kr/kg

(Willys 2022-08-21)


9. Jordgubbssylt

Jordgubbar är intensivt besprutade. Vill du dessutom undvika onödiga E-nummer kan du hålla utkik efter ekologisk sylt. Visste du att mer än 300 tillsatser är tillåtna i livsmedel i Sverige, men bara ca 50 i ekologiska livsmedel? Vi hittade betydligt billigare ekologisk jordgubbssylt. 

Prisexempel:
Ekologisk jordgubbssylt, Änglamark, 340 g: 72:06 kr/kg
Jordgubbssylt, Önos, 410 g: 90:12 kr/kg  

(Coop 2022-08-08)  

Jordgubbssylt på våffla

 

10. Färska kryddor  

Färska ekologiska kryddor brukar det finnas gott om i butikerna, både i tråg och i kruka. Majoriteten av alla färska kryddor som säljs i svenska matbutiker är faktiskt ekologiska. Vi hittade bland annat ekologisk persilja till ett lägre pris än den oekologiska. 

Prisexempel:  
Färsk bladpersilja, I love ECO, 30 g: 666,67 kr/kg
Färsk bladpersilja, 20 g: 775 kr/kg

(ICA Kvantum 2022-08-23)


11. Bananer

Några av världens farligaste bekämpningsmedel används på bananodlingar. Det skadar djur, natur och människor. Testfakta har hittat sju olika bekämpningsmedelsrester i en enda banan. I de ekologiska bananerna hittades inga rester.  

Prisexempel: 
Ekologiska bananer, lösvikt: 25:90 kr/kg 

Bananer, lösvikt: 23:90 kr/kg

(ICA Kvantum 2022-08-09)  

>> Eller prova svenska ekologiska äpplen? Trots att förutsättningarna för att odla ekologiska äpplen i Sverige är goda, så har svenska ekologiska äpplen svårt att hitta ut i svenska matbutiker. Priset på svenska ekologiska äpplen varierar från år till år beroende på vädret. Men under till exempel 2020 låg faktiskt svenska ekologiska äpplen på ett lägre genomsnittspris än de svenska konventionella i handeln: 27 kr/kg jämfört med 29 kr/kg enligt marknadsundersökningsinstitutet Gfk. Och med tanke på att äpplen inte har något skal så står sig kilopriset på svenska eko-äpplen väl jämfört med bananer.

Bananer i klase på träd

  

12. Kaffe  

världens mest besprutade gröda används mycket giftiga bekämpningsmedel, som är förbjudna i EU sedan länge. Det slipper du för bara några öre mer per kopp. Och naturen och arbetarna slipper riskera skador av gifterna. Håll utkik efter kampanjer så kan du i bästa fall få det ekologiska kaffet till samma pris.

Prisexempel: 
Bryggkaffe EKO, Löfbergs, 450 g: 122 kr/kg
Bryggkaffe, Gevalia, 450 g: 110 kr/kg

(Willys 2022-08-09)

>> Du kan också testa att ersätta kaffet mot ekologiskt te! Sverige tillhör världstoppen när det gäller konsumtion av kaffe, och med tanke på att priset på kaffe har stigit kraftigt under 2022, kan det förstås kännas i plånboken för koffeinister. Te innehåller tein, som fungerar på samma sätt som koffein i våra kroppar. Även fast prisskillnaden mellan kaffe och te inte är stor så är te i genomsnitt något billigare än kaffe. Alla de stora matkedjorna erbjuder ekologiskt svart te för mellan 0,9 och 1,10 kronor/koppen. De mest populära bryggkaffe-typerna av konventionellt snitt ligger på mellan 1,10 och 1,30 kronor koppen. Än dyrare blir kaffet vid bryggning av små mängder eftersom det då går åt mer kaffe per kopp.

Plocka kaffebönor


Obs! Det finns förstås fler exempel på att det ekologiska alternativet är minst lika billigt som det konventionella. Men ofta är ekologiskt dyrare och det av en anledning – till exempel att djuren har fått vara ute eller att grönsakerna inte har besprutats med kemiska bekämpningsmedel som skadar bin. Det kostar helt enkelt mer att ta hänsyn till djur, natur, barnens framtid och de människor som producerar vår mat. Frågan är om det är eko som är dyrt eller konventionell mat som ofta är för billig?

Läs gärna mer om fördelarna med eko här!