För en gångs skull handlar det inte om att undvika sötsaker till förmån för grönt. För det finns faktiskt fällor även bland helt vanlig mat. Vanliga matvaror som inte är direkt farliga att äta, men som du bör undvika att äta allt för ofta. Då hindrar du att de små mängderna skadliga ämnen ackumuleras i kroppen till farliga nivåer.

Här listar vi fyra matvaror som du bara bör äta ibland – och vad du kan äta i stället!

Sill

Fisk

Fisk är i regel bra för oss, men vissa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB. Det är särskilt farligt för barn, unga, gravida, ammande och den som vill bli gravid i framtiden. De bör äta dessa fiskar högst 2–3 gånger per år. Andra kan äta fiskarna högst en gång i veckan.

Rådet gäller:

  • Vildfångad lax och öring fångad i Östersjön, Bottniska viken, Vänern, Vättern och älvarna
  • Strömming/sill från Östersjön/Bottniska viken
  • Vildfångad sik och röding från Vänern eller Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Viss fisk kan innehålla kvicksilver. Är du gravid, ammar eller planerar gravid så gäller rådet att äta dessa högst 2–3 gånger per år.

Rådet gäller:

  • Abborre, gädda, gös, lake, tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk, havskatt och marulk

Välj i stället » Torsk, Kolja, kummel, makrill, rödspätta, sej, räkor, kräftor eller krabba. Odlad fisk och fisk som inte är fångad i de vatten som nämns ovan kan du också äta oftare av. Tänk på att välja ASC- och MSC-märkt fisk. Kolla gärna vilken fisk som är hållbar i WWF:s fiskguide

Läs mer om fisk här. 

Rött kött och charkprodukter

Max 500 gram rött kött i veckan, det är Livsmedelsverkets rekommendation. Med rött kött räknas kött från gris, nöt, lamm, rent och vilt. 500 gram kan översättas till ungefär fyra köttmåltider i veckan. Av det bör charkprodukter, alltså produkter som korv, salami, skinkpålägg och blodpudding utgöra en mindre del.

Det betyder att om du räknar med tre måltider om dagen bör 17 måltider i veckan vara köttfria.

Minskad köttkonsumtion är ett argument som används mycket i klimatdebatten. Men faktum är att du sänker risken för tjock- och ändtarmscancer om du begränsar köttmängden. Charkprodukter innehåller dessutom mycket salt, mättat fett och nitrit, som också kan påverka din hälsa negativt. 

Välj i stället » Ät mer grönsaker! Det är bra både för hälsan och miljön. Baljväxter innehåller mycket näring och kan ersätta kött i burgarna till exempel. Vill du äta charkprodukter så välj de som är KRAV-märkta, så slipper du nitrit.

Läs mer om kött här.

Ris

Särskilt för barn och unga är det bra att begränsa mängden ris. Ris innehåller nämligen små mängder av giftet arsenik som finns naturligt i berggrunden där riset odlas. Barn under sex år bör överhuvudtaget inte äta riskakor eller dricka risdrycker, menar Livsmedelsverket. Däremot går det bra för både vuxna och barn att äta ris några få gånger i veckan. Ett sätt att minska risken är att koka riset med dubbelt så mycket vatten. När vattnet sen hälls av minskar arseniken med ungefär hälften.

Välj i stället » Variera kolhydraterna med potatis eller andra alternativ som mathavre, matvete, quinoa eller hirs. Du kan också göra ett ris av broccoli eller blomkål. Välj gärna eko!

Läs mer om ris här.

Linfrö

Linfrö är rika på fibrer och omega-3. Men linfrö innehåller också cyanogena glykosider, som när fröna krossas eller tuggas ombildas till vätecyanid som kan orsaka allvarlig förgiftning. Därför rekommenderas vuxna att inte äta mer än 1–2 matskedar linfrö per dag. Barn bör inte äta linfrön alls, förutom den lilla del som förekommer i müsli, gröt och bröd. Krossade linfrön är värre än hela, så undvik dem gärna helt.

Välj i stället » Det finns fina alternativ till linfrön som chiafrön, phsylliumfrön eller pumpakärnor.

Läs mer om linfrön här.