Det krävs stora mängder kemikalier vid framtagningen av nya textilier. Särskilt vid färgning. Och särskilt vid framtagning av syntetiska material. Men vilka kemikalier som används har det hittills varit svårt att kontrollera.

Fast nu kan en ändring vara på gång. De senaste fem åren har Ulrika Nilsson, professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, och hennes forskargrupp arbetat frenetiskt med att hitta ett enklare, snabbare och billigare sätt att ta reda på om textilier innehåller förbjudna eller misstänkt miljö- och hälsofarliga ämnen.

– Det handlar om kemikalier som använts vid tillverkningen, framför allt vid färgning, som stannar kvar i plagget och kan tas upp av huden. När vi svettas tar huden lättare upp ämnena. Därför är det särskilt viktigt med kontroll av kläder som bärs nära huden, som till exempel underkläder och sportplagg av polyester, menar Ulrika Nilsson.

Sedan ett par år är hon en av Sveriges Konsumenters experter inom standardiseringsarbetet som leds av SIS, Svenska institutet för standarder. Ett ideellt uppdrag som hon kombinerar med sin forskning.

– Att delta som expert för Sveriges Konsumenter i arbetet med den nya standarden är en fantastisk möjlighet för mig att påverka och göra skillnad för konsumenterna. Jag förvånad att så litet gjorts hittills för att skydda oss mot de allra farligaste ämnena. Ofta används flera kilo industrikemikalier för varje kilo syntetisk textil. Det är enorma mängder!

Förhoppningen är att myndigheter, tillverkare och konsumentorganisationer lättare ska kunna kontrollera kemikalieinnehållet i de kläder som tillverkas och säljs. Kanske kan den nya standarden även leda till en obligatorisk innehållsmärkning av kläder.

Fakta

1. Så minskar du mängden kemikalier i dina kläder

Idag finns det ingen heltäckande studie av alla textilmaterial på marknaden men utifrån resultaten hittills är rekommendationen: 

  1. Köp Second hand.
  2. Köp kläder i naturmaterial. De innehåller färre kemikalier än polyester.
  3. Köp ljusare plagg. De verkar generellt innehålla lägre halter av kemikalier.
  4. Tvätta. När du tvättar kläderna minskar kemikalierna till viss del.
  5. Välj kläder med seriösa miljömärkningar, till exempel: Svanen, EU-blomman, Bra miljöval, Oekotex och GOTS.

Källa: Ulrika Nilsson och Konsumentverket

2. Om vår konsumtion av textil

  • I Sverige konsumerar vi i genomsnitt cirka 13 kg textil per person och år.
  • För att ta fram 1 kg textil används upp till 7 kg kemikalier beroende på fibersort.
  • Sedan år 2 000 har den globala textilproduktionen fördubblats.
  • Varje år använder textilindustrin 43 miljoner ton kemikalier.
  • Vanligaste materialen är bomull (40%), polyester (20%) och nylon (13%)

Källa: Kemikalieinspektionen 2021: ”Kartläggning av farliga kemiska ämnen i textil”

3. Om Ulrika Nilssons forskning

Ulrika Nilssons forskargrupp utvecklar analysmetoder för olika klasser av skadliga textilkemikalier, både kända och okända, i nya och återvunna kläder men även i material som förädlats från förbrukade kläder. Ett annat fokus är att undersöka kemikaliernas hudallergena effekter, bland annat för att bättre förstå orsakerna till textilallergi. Läs mer om hennes forskning på Stockholms universitets hemsida.

4. Om standarder och SIS, Svenska institutet för standarder

Standarder är gemensamt överenskomna lösningar på återkommande problem. Standarder finns inom alla områden: från den enklaste spik och skruv till datakommunikation, industri, vård och miljö. Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN där ett nätverk av experter arbetar med att skapa internationella standarder. Läs mer om SIS och standarder på www.sis.se

5. Om Sveriges Konsumenter

Sveriges Konsumenter är en oberoende, ideell organisation som tillsammans med sina medlemsorganisationer arbetar för alla konsumenters bästa genom att granska företag, påverka politiken och stärka konsumentmakten. Sveriges Konsumenter är engagerade inom standardiseringen sedan 2005 för att bidra till säkrare produkter och tjänster för konsumenter. Läs mer på www.sverigeskonsumenter.se

För intervjuer kontakta

Ulrika Nilsson, professor analytisk kemi vid Stockholms universitet och standardiseringsexpert för Sveriges Konsumenter
ulrika.nilsson@mmk.su.se
tel: 070-224 08 51

Kristina von Dolwitz, kommunikatör och projektledare standardisering på Sveriges Konsumenter
kristina.von.dolwitz@sverigeskonsumenter.se
tel: 072-061 73 26

För frågor som SIS uppdrag kontakta Ulrike Ryll, projektledare på SIS.
ulrike.ryll@sis.se
tel:  08-555 520 58