Satsningen är ett svar på att landets kommunala konsumentvägledningar försvunnit rask takt. I dag har saknar närmare en tredjedel av landets kommuner, 96 stycken, kommunal konsumentvägledning, något som bland annat drabbar många äldre personer.

Rådgivningen startade i liten skala redan i våras, men från och med 15 september blir rådgivningen alltså landsomfattande i och med att alla PRO:s medlemmar som saknar kommunal konsumentvägledning kan få hjälp av Tidningen Råd & Röns konsumentvägledare.

Marie Linder, ordförande för Sveriges Konsumenter och Råd & Rön anser att det är viktigt att prova nya vägar för att alla konsumenter ska ha tillgång till oberoende rådgivning:

– Det är beklagligt att många kommuner valt att lägga ner sin vägledning i en tid när det blir allt mer tufft att vara konsument. Då behövs både förebyggande arbete mot stora grupper i samhället och individuella, professionella råd. Vi vill genom det här projektet studera hur vi från vår sida kan vara en kraft i den utvecklingen, säger Marie Linder.

Sveriges Konsumenter kommer fortsatt arbeta för att alla konsumenter, oavsett var de bor i landet, ska ha tillgång till god konsumentrådgivning, både förebyggande och vid tvist med företag.  

För mer information om projektet, kontakta konsumentvägledare Maria Wiezell.

PRO är en av Sveriges Konsumenters medlemsorganisationer. Nyfiken på att bli medlem i Sveriges Konsumenter? Läs mer här.

Mer information för dig som är PRO-medlem och står utan kommunal konsumentvägledning finns hos PRO.