1. Mjöl

Forskare varnar för att vi är mitt inne i den sjätte massutrotningen av arter, och att det denna gång beror på människan. Då är det värt att veta att det finns 50 procent fler arter av växter, humlor och bin på ekologiska odlingar. Det beror bland annat på att ekobönderna inte använder totalbekämpningsmedel som dödar all (!) växtlighet innan sådd, eller stråförkortningsmedel som är farligt för viktiga småkryp som håller naturen frisk. Kostar några ören extra per hembakad bulle.    

Prisexempel:  
Vetemjöl, Kungsörnen, 16,60 kr
Ekologiskt vetemjöl, Kungsörnen, 18,90 kr
(PRO:s prisundersökning 2019)  

Kanelbullar


2. Grädde

Vi hittade ekologisk vispgrädde som är billigare än den oekologiska. Ett självklart köp, eftersom kor på ekologiska gårdar får vara ute och beta mer. Dessutom får de ekologiskt foder, i huvudsak från den egna gården. Både närproducerat och bra för den biologiska mångfalden, som blommor, bin, maskar, grodor och fåglar.

Prisexempel:
Änglamark vispgrädde 40% eko: 49:84 kr/l
Coop vispgrädde 36 %: 51:80 kr/l
(Coop.se 2020-05-19)

Kopp med vispad grädde

 

3. Färsk pasta

Färsk pasta innehåller ofta ägg. Är pastan inte ekologisk finns en risk att äggen kommer från burhöns. Värphönor på ekologiska gårdar sitter aldrig i bur, de har större utrymme att röra sig på än frigående höns på konventionella gårdar och de är garanterade att vara ute. 

Prisexempel:
Fettuccine naturell eko, Pastella: 67:80 kr/kg
Fettuccine färsk, Rana: 74 kr/kg
(Mathem 2020-05-19)

Färsk pasta med äggula

 

4. Torkade aprikoser

Visste du att mer än 300 tillsatser är tillåtna i livsmedel i Sverige, men bara 50 i ekologiska livsmedel? Sulfit är ett ämne som astmatiker kan vara överkänsliga mot. Det används bland annat på oekologiska aprikoser för att de ska fortsätta vara gula även när de torkat. De ekologiska aprikoserna är fria från sulfit och får därför en mörkare färg och helt annan smak.  

Prisexempel:
Torkade aprikoser, Favorit, 31 kr
Ekologiska torkade aprikoser, Saltå Kvarn, 32 kr
(Mathem 2019-08-21) 

Mörka och ljusa torkade aprikoser

 

5. Russin

När Livsmedelsverket testade 25 olika russin 2017 innehöll 12 av proverna rester av mer än fem olika bekämpningsmedel samtidigt. I sex prover fanns det bekämpningsmedel över det tillåtna gränsvärdet. Och när vår tidning Råd & Rön testade russin 2014 hittade de rester av 15 olika bekämpningsmedel (varav två förbjudna inom EU) i Lidls russin riktade till barn. Inga bekämpningsmedel hittades i ekologiska russin. 

Prisexempel:
Russin Sun-maid, 46.95 kr
Ekologiska russin, Favorit, 39.95 kr
(Mathem 2020-04-21) 

Barn äter russin


6. Ris

Vart fjärde stickprov på ris innehöll för höga halter av bekämpningsmedelsrester enligt Livsmedelsverkets tester. När du köper eko minskar du risken att få dessa rester i din mat. Du bidrar också till att fattiga bönder slipper riskera cancer av bekämpningsmedlen, eller hamna i skuldfällor. Vår tidning Råd & Rön visar att det inte är ovanligt att indiska bönder, efter hårda påtryckningar från kemikalieföretag, begår självmord genom att dricka de bekämpningsmedel som en gång försatte dem i skuld.  

Prisexempel: 
Basmatiris, Uncle Ben’s, 44 kr/kg   
Ekologiskt Basmatiris, Änglamark, 39 kr/kg
(Coop 2019-05-22)

Okokt ris


7. Grönkål

Grönkål är klimatsmart, supernyttigt, jättegott – och rejält besprutad. Vi hittade ekologisk svensk grönkål, som dessutom var billigare än den importerade besprutade. Trippel lycka.

Prisexempel:
Grönkål, sköljd och skuren, Spanien, 184 kr/kg
Ekologisk grönkål, Sverige, 130 kr/kg
(Mathem 2019-09-03)

Grönkål


8. Jordgubbssylt

Jordgubbar är intensivt besprutade. Vill du dessutom undvika onödiga E-nummer kan du hålla utkik efter ekologisk sylt.  

Prisexempel  
Jordgubbssylt Squeezy, Bob, 74 kr/kg  
Ekologisk jordgubbssylt, Favorit, 62 kr/kg
(Mathem 2019-08-21)  

Jordgubbssylt på våffla

 

9. Bananer

Några av världens farligaste bekämpningsmedel används på bananodlingar. Det skadar djur, natur och människor. Testfakta har hittat sju olika bekämpningsmedelsrester i en enda banan. I de ekologiska bananerna hittades inga rester.  

Prisexempel:  
Bananer 21,50 kr/kg
Ekologiska bananer 23,50 kr/kg
(PRO:s prisundersökning 2018)  

Bananer i klase på träd

  

10. Citroner

Danska myndigheter rekommenderar ekologisk citrus om man ska äta skalet. Rimligt med tanke på att de oekologiska citrusfrukterna ofta besprutas med skandalämnet klorpyrifos, som i januari 2020 blev förbjudet i EU.

Prisexempel:  
Citron, 4 för 39 kr 
Ekologisk citron, 4 för 46 kr
(Mathem 2019-08-21)

Citroner och rivet citronskal

 

11. Majs  

Det är ofta billigare att köpa ekologisk majs i frysdisken, jämfört med oekologisk majs på burk.

Prisexempel:  
Majs 3 pack, Green Giant, 59 kr/kg (utan spad)  
Fryst majs, I Love Eco, 51 kr/kg
(ICA 2019-08-15)

Majs i skål

12. Kaffe  

världens mest besprutade gröda används mycket giftiga bekämpningsmedel, som är förbjudna i EU sedan länge. Det slipper du för bara några öre mer per kopp. Och naturen och arbetarna slipper riskera skador av gifterna.  

Prisexempel: 
Gevalia mellanrost, 35 kr 
Gevalia mellanrost ekologisk, 39,50 kr
(PRO:s prisundersökning 2018)

Plocka kaffebönor


Obs! Det finns förstås fler exempel på att det ekologiska alternativet är minst lika billigt som det konventionella. Kolla till exempel in havregryn och bönor i tetrapack.

Men ofta är ekologiskt dyrare och det av en anledning – till exempel att djuren har fått vara ute och att grönsakerna inte har besprutats med naturfrämmande bekämpningsmedel som skadar bin.
Det kostar helt enkelt att ta hänsyn till djur, natur, barnens framtid och de människor som producerar vår mat. Frågan är om det är eko som är dyrt eller konventionell mat som ofta är för billig?
Läs gärna mer om fördelarna med eko här