1. Festis med färg som varit förbjuden

Det briljantblå färgämnet E133 kan ge allergiska reaktioner, framför allt bland personer som har astma. Ämnet har därför varit förbjudet i Sverige och många andra länder, men efter EU-inträdet blev det tillåtet igen. Den gamla barnfavoriten Festis använder E133 för att ge drycken Guanabana Ananas sin speciella färg. 

Tips: Det är tillåtet att färgsätta drycker, men saft är ett undantag. Saft får aldrig färgas.

2. Fruktyoghurt med grishud

”Krämig lättyoghurt med smak av nyskördade, solvarma jordgubbar och gris.” Nja, så kanske inte Valio vill marknadsföra sin lättyoghurt. Men faktum är att den innehåller gelatin vilket framställs av djurhud, ofta gris. Det är visserligen bra att alla delar av slaktdjur används,  men för den som vill undvika att äta gris eller andra djur så kan det vara bra att ha lite gelatinkoll.

Tips: Kika på innehållet i fruktyoghurt, godis och sötsaker om du vill undvika gelatin.

3. Pizzakartonger med brandskumsämne

Du kanske känner till att hundratals platser i Sverige förgiftats av brandskum. Men visste du att samma typ av ämnen, PFAS, används i pizzakartonger, snabbmatsförpackningar och micropopcornpåsar? Ämnena stöter bort smuts och vatten och gör att förpackningarna inte får fettfläckar. PFAS har visat sig försämra immunförsvaret hos djur och gör att de kan få svårare att få ungar. Man misstänker att människor kan påverkas på liknande sätt. 

Tips: Dra ned på mängden snabbmat, lägg över den på en tallrik istället för att äta direkt ur förpackningen och poppa popcorn i kastrull för att undvika PFAS i mat. 

4. Russin med rester av femton bekämpningsmedel

Vår tidning Råd & Rön har gjort en laboratorieanalys av russin. Resultatet visade att alla icke-ekologiska russin innehöll rester av bekämpningsmedel. Värst var russin från Lidl*, riktade till barn, som innehöll rester av 15 olika bekämpningsmedel varav två är förbjudna inom EU. De ekologiska sorterna var dock helt fria från bekämpningsmedel. 
* Lidl har bytt leverantör efter detta avslöjande, samt erbjuder nu bara ekologiska russin i sina barnförpackningar. 

Tips: Vindruvor är en av de råvaror som besprutas allra mest. Välj ekologiskt när du köper vin, vindruvor eller russin, så undviker du rester av medlen. 

5.  Smördeg utan smör

Visste du att de flesta sorters smördeg inte innehåller något smör? Istället används vegetabiliska fetter, bland annat palmolja som inte bara kritiseras hårt av miljö- och människorättsorganisationer, utan också misstänks vara cancerframkallande. Dessvärre finns inga regler som innebär att smördeg måste innehålla just smör. 

Tips: Kolla innehållsförteckningen för att hitta produkter med äkta innehåll. 

6. Grönt te med ohälsosamma ämnen

Grönt te är känt för sina hälsosamma antioxidanter. Men vår tidning Råd & Rön har avslöjat att de även kan innehålla en hel del rester av kemiska bekämpningsmedel. Te från Lipton och Garant innehöll så mycket som 15 respektive 13 olika rester. Dessutom överskreds gränsvärdena för två av medlen flera gånger om. 

Tips:  Ekologiskt är det bästa valet om du vill undvika rester av bekämpningsmedel.

7. Vaniljglass med svarta smaklösa korn

De svarta prickarna i vaniljglass kommer inte nödvändigtvis från äkta vanilj. Ibland är de bara svarta korn utan smak, gjort på nermald vaniljstång vars arom redan utvunnits. Vaniljsmaken tillsätts istället med hjälp av aromämnen, en slags hittepå-vanilj. 

Tips: Håll utkik efter glass gjord på riktig vanilj och riktig grädde om du vill ha äkta vara. Inte lika vanligt, inte lika billigt – men vilken smak!

8. Crabsticks utan krabba

Crabsticks innehåller sällan krabba, utan tvättat billigt fiskkött som processats hårt och fått en tillsatscocktail av stärkelse, stabiliseringsmedel, aromer, smakförstärkare och färgämne. Helt lagligt, men är det schysst? 

Tips: Undvik crabsticks i sushin och i röror på färdiga mackor om du vill undvika tillsatser.

9. Sockervadd som kan orsaka astmaanfall 

I en välbesökt godisbutik hittade vi sockervadd med etiketter som varnar för innehållet. Sockervaddet innehåller nämligen azofärgämnet E102 som tidigare var förbjudet i Sverige, med undantag för drinktillbehör. Azofärgämnen kan orsaka astmaanfall och utslag, framför allt bland personer som har någon form av allergi. De misstänks dessutom ge barn koncentrationssvårigheter. Men sedan EU-inträdet är ämnena tillåtna igen. De flesta svenska företag väljer ändå bort azofärger frivilligt.

Tips: Varor som innehåller azofärgämnen måste ha varningstext inom EU.  Det gäller dock inte varor som säljs oförpackade som lösgodis, kakor och glass. 

Sockervadd med innehållsförteckning.

10. Riven palmolja till pizzan 

Det ser exakt ut som riven ost och heter "Pizzamix med gouda". Men bara 29 procent av innehållet består av goudaost. Resten är vatten, palmolja, potatisstärkelse, mjölkprotein, salt, fibrer, ostpulver, en radda e-ämnen och – håll i dig – goudaarom. Svenska företaget Wernersson (vars slogan är ”Ostmästare sedan 1930”) står bakom denna produkt, men vi har även hittat liknande innehåll i Coop X-tras "Pizzatopping".

Tips: Kolla att den rivna osten består av just ost om du vill undvika onödiga tillsatser och palmolja. 

Artikeln är gjord tillsammans med vår medlemsorganisation Äkta vara, som jobbar för bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten!

Källor? Här hittar du dem.