Din profil innehåller en mängd information som t ex e-postaddress, telefonnummer, historik om var du befinner och har befunnit dig och en hel del annat. Så fort du laddar ner en app i Facebook eller loggar in med ditt Facebook-konto i en annan tjänst som t ex Tripadvisordelas all information om dig med det företaget. Och delar du informationen med vänner kan apparna som de använder även se din information! Oftast anonymiseras informationen, så att de inte ser vem den tillhör, men den används ändå för att rikta reklam mot dig.

Nedan följer en steg-för-steg guide till hur du tar kontroll över dina inställningar. Tråkigt att det behövs en guide, men så invecklat är det. 

Om du är oroad över din sekretess på Facebook kan du göra två saker: 1. Välja bort reklam (se nedan) 2. Kolla in listan av företag som är inloggade på ditt Facebook-konto och redigera den listan (du kommer troligtvis att bli förvånad över hur många företag och hur mycket de vet om dig).

Så här gör du:

1. Klicka på pilen som pekar neråt längst upp i högra hörnet

2. Gå till "Inställningar"

3. Klicka på "Annonser"

4. I varje sektion under Annonser, klicka på "Redigera" knappen

5. I "Redigerar"-menyn kommer visas hur dtitt Facebook-ID används i annonser som andra ser. I detta hypotetiska exempel kan mina vänner se en annons för en sushirestaurang som jag tydligen har gillat.



Detta är enkelt fixat genom att ändra alternativet till "Ingen" och trycka "Spara ändringar". Gör detta under alla sektioner.

Gå vidare med del två av guiden