Modig guide för sparare får årets konsumentpris Blåslampan
Med enkla konsumentråd och kaxig attityd ställer Småspararguiden finans- och pensionsbranschen mot väggen. Därför belönas de med årets konsumentpris Blåslampan, som delas ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön.

Småspararguiden startade som en motreaktion till den stora skillnaden mellan de råd finansexperter ger till sina vänner, och de råd de flesta får hos banker eller fristående försäkringsförmedlare.

- Många konsumenter tycker att finansbranschen är komplicerad. Dessutom är de flesta finansiella rådgivare i själva verket säljare. Småspararguiden fyller därför ett stort hålrum genom att belysa orimliga villkor och ge konkreta råd som gynnar spararna. Juryn är imponerad över både initiativet och drivet, säger Örjan Brinkman, ordförande i juryn.

Juryns motivering
På en marknad där de flesta rådgivare i själva verket är säljare utmanar Småspararguiden modigt finans- och pensionsbranschen. Genom att peka på orimliga villkor och finansiella produkter som bara gynnar de som säljer dem ställer de marknadens aktörer mot väggen. De sätter alltid spararnas intressen främst och ger på ett enkelt och informativt sätt vägledning som underlättar inom ett område som för många är svårt att förstå. Och med handfasta råd och användarvänliga tjänster ger de oss alla chansen till ett bättre sparande. Mer pengar och pension till dig och mig och större press på branschen att erbjuda prisvärda och bra sparprodukter! 

Övriga finalister utsedda av juryn:

Hanna Olvenmark - Portioner under tian

Daniel Wieselberg - Pappas appar

Kollaborativ ekonomi Göteborg

Om Blåslampan
Konsumentpriset Blåslampan delas varje år ut av Sveriges Konsumenter och tidningen Råd & Rön. Det ska gå till en person, organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen. Vinnaren får 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på Råd & Rön och så äran förstås.

Priset delas i år ut av konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund.

Juryn för Blåslampan 2017

Louise Ungerth
Anders Nyman
Anna Mähler
Beatrice Rindevall
Örjan Brinkman, ordförande för juryn 

1 oktober var sista datum för att nominera till Blåslampan 2017 

Tidigare års vinnare