Vem får årets konsumentpris Blåslampan? Det årliga priset delas ut till en person, en organisation eller ett företag som på ett inspirerande och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

I år delas priset ut av konsumentminister Per Bolund. Priset är 10 000 kr, en antik blåslampa och en prenumeration på Råd & Rön.

Per Bolund

Välkommen att anmäla dig till prisutdelningen med mingel och tilltugg!

När: 29 november kl 15-16
Var: Hornsbruksgatan 23b, Stockholm (t-bana Hornstull)
Anmälan: anmalan@sverigeskonsumenter.se 

 

De fyra finalisterna med juryns motivering:

Hanna Olvenmark - Portionen under tian
Alla ska kunna äta bra mat oavsett storlek på plånbok! Med ett genuint intresse för både miljö och hälsa ger Hanna genom sin hemsida och sitt Instagramkonto tips på riktigt billig men också miljösmart mat. Med enkla och nyskapande vegetariska recept för under tio kronor och veckomenyer under 300 gör hon det superenkelt att äta rätt! Med ett helhetsperspektiv där hälsa och miljö går hand i hand visar hon att miljösmart mat inte behöver vara varken dyrt eller krångligt. Helt enkelt inspirerande, aptitligt och miljövänligt utan att krångla till det.

Småspararguiden
På en marknad där de flesta rådgivare i själva verket är säljare utmanar Småspararguiden modigt finans- och pensionsbranschen. Genom att peka på orimliga villkor och finansiella produkter som bara gynnar de som säljer dem ställer de marknadens aktörer mot väggen. De sätter alltid spararnas intressen främst och ger på ett enkelt och informativt sätt vägledning som underlättar inom ett område som för många är svårt att förstå. Och med handfasta råd och användarvänliga tjänster ger de oss alla chansen till ett bättre sparande. Mer pengar och pension till dig och mig och större press på branschen att erbjuda prisvärda och bra sparprodukter!

Pappas Appar
I en tid där barn vid tidig ålder tittar och spelar mycket på olika skärmar och där utbudet av olika appar riktade mot barn är oändligt hjälper Pappas Appar villrådiga föräldrar att hitta guldkornen i appdjungeln. Redaktionen består av föräldrar, pedagoger och barn som recenserar, utvärderar och rekommenderar appar de gillar och aldrig sådant som innehåller köp i app eller tredjepartsreklam. Och med en tydlig sökfunktion är det lätt att hitta sådant som passar ens eget barn. Genom sitt arbete påverkar de också företag att bygga bättre och mer barnvänliga appar. Pappas Appar är trygga, säkra och informativa inom ett område där det som förälder är nästintill omöjligt att hänga med och fatta kloka val för sina barn.

Kollaborativ Ekonomi Göteborg
Jorden har inte oändliga resurser och det råder ingen brist på saker i vår värld. Ändå fortsätter vi att handla. Med ett nytt sätt att se på ägande, resurser och tillgångar presenterar Kollaborativ Ekonomi Göteborg andra vägar till konsumtion. De verkar också för ett öppnare samhällsklimat där delningsekonomi gör att invånare lär känna varandra och medverkar till att medborgarna tar bättre hand om sina stadsdelar. Genom att utveckla Smarta kartan har de gjort det lätt för alla i Göteborg att få tag i "nya" prylar utan att påverka vårt jordklot negativt. Där kan du hitta allt från gratisbutiker och klädbyten till cykelverkstäder. De hjälper Göteborg att ta ett kliv in i framtiden genom resurssmart konsumtion.

Läs mer om konsumentpriset Blåslampan