EU-parlamentet röstade bland annat igenom förslaget att sociala medier och plattformar ska tvingas sätta stopp för att människor laddar upp upphovsrättsskyddat material. Det kan handla om parodiska bilder eller snuttar av musik, tv-serier och film.

För att plattformar som Youtube, Facebook och mindre konkurrenter ska kunna garantera att de inte sprider upphovsrättskyddat material krävs automatiska uppladdningsfilter. Problemet är att det finns en stor risk för att filter också blockerar uppladdningar där upphovsrättsskyddat material bara flimrar förbi i bakgrunden.
- Om du till exempel filmar ett seminarium där det hörs en låt i bakgrunden så kan det tolkas som att du använder upphovsrättsskyddat material och filtret kommer att reagera på det, säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter.

Sveriges Konsumenter vill därför se ett undantag för bland annat egenproducerat material.
- Det är självklart att upphovsrättshavare ska få rimlig ersättning för sina verk, men automatiska uppladdningsfilter är inte lösningen. Vi behöver en modern och verklighetsförankrad lagstiftning som tar hänsyn till hur dagens konsumenter använder internet, säger Sinan Akdag.

Nu går förslaget vidare till förhandlingar med ministerrådet och kommissionen innan det slutligen ska godkännas en sista gång. Vi kommer tillsammans med den europeiska konsumentorganisationen BEUC arbeta för att förhandlingarna med rådet leder till en godtagbar kompromiss så att konsumenter kan fortsätta skapa, dela och ta del av kultur och nyheter.