Mode & hållbarhet


Vi handlar mer och mer kläder. De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Nästan alla våra kläder tillverkas i låglöneländer och oftast går det åt mängder med kemikalier och en massa vatten. De som odlar bomullen och syr kläderna har ofta dåliga villkor och löner, och transporterna är långa. Därför borde vi tänka lite mer på hur vi handlar kläder, tycker vi. Det kan dessutom vara ännu roligare än att shoppa nytt.

På vår hemsida får du tips på vilka material som är bättre, hur du ska tvätta rätt och hur du kan fixa älsklingskläder som gått sönder istället för att slänga. Vi hoppas också att du vill dela med dig av dina tips på hur vi kan fixa gamla grejer, göra om eller sy nytt så att vi får ett alternativ till att alltid köpa nya plagg. Att köpa second hand och alltså återanvända kläder är ett annat sätt att vara hållbar på. Tänk på att lämna in dina gamla plagg när du tröttnat så att de kan få ett nytt liv. 

Det finns också plagg som är miljövänliga och som har tillverkats under schyssta förhållanden. Då har de en miljömärkning. Märkningarna kan betyda lite olika saker - att kläderna är gjorda av ekologiska material, att det inte använts kemikalier vid tillverkningen eller att arbetsvillkoren för de som jobbat med plagget har varit schysta. 

Åtta tips för en hållbarare modekonsumtion

  1. Köp mindre! Slow fashion är ett uttryck som betyder att man som konsument prioriterar färre, men bättre plagg. Det vill säga att handla mer sällan, men när man väl gör det köper man plagg av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan.

  2. Tänk stil istället för trend! De snabba trendväxlingarna hos modekedjorna uppmuntrar till slit-och-släng och överkonsumtion. Satsa på kläder som håller längre, både stilmässigt och kvalitetsmässigt.

  3. Hyr eller låna! Måste man verkligen äga allt? Kläder som du använder sällan, som festkläder, kan du hyra, låna från ett klädbibliotek om det finns på din ort eller låna av en kompis.

  4. Byt till dig något nytt! Ordna ett klädbytarparty där hemma. Bjud in dina vänner och be alla ta med några fina plagg som de tröttnat på eller inte passar i längre. Kläder som kanske skulle glömts längst in i garderoben får nu ett nytt liv hos någon annan!

  5. Sy om! Har du tröttnat på ett plagg du har eller spillt mitt på tröjan du gillar? Gör ett unikt plagg genom att sy om det eller brodera något fint över fläcken.

  6. Köp second hand! Skänk vidare kläder du inte använder till andrahandsbutiker eller välgörenhet. Hela 97 procent energi sparas jämfört med att köpa ett nytt plagg när du köper begagnat. 

  7. Kräv bra material! Vi kan som konsumenter kräva ekologisk bomull, men i längden kommer vi även behöva använda andra, nya material i större utsträckning. Till exempel odlas hampa oftast helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Lin och svensk ull är också material som är bättre för miljön än vanlig bomull. Tänk också på att bra kvalitet på materialet ger kläderna längre livslängd och gör dem mer hållbara.

  8. Köp märkningarna! Det finns flera bra märkningar som garanterar att plagget du köper är bra för miljön och schysst mot de som tillverkat det.